Megszületett a megállapodás a Lukoil olaszországi finomítójának eladásáról, a vevő a ciprusi G.O.I. Energy magántőke-befektető cég lehet – jelentették be hétfőn az ügyben érintett cégek.

Nature Reserve Saline di Priolo
Fotó: Fabrizio Villa / Getty Images

Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, hogy a véglegesítésre márciusban kerül sor, miután több hónapnyi tárgyalás után sikerült a feleknek dűlőre jutniuk. A G.O.I. Energy Michael Bobrov tulajdonában áll, aki a Green Oil nevű izraeli cég vezérigazgatója is, amely jelentős részesedéssel rendelkezik Izrael legnagyobb finomítójában, a Bazan Groupban.

A finanszírozásba beszáll a szingapúri központú árupiaci óriás, a Trafigura is, 

amely azonban nem szerez részesedést az ügyletben. Decemberben a Financial Times még arról írt, hogy az amerikai Crossbridge Energy Partners tárgyal a finomító megvásárlásáról, és 1,5 milliárd eurót adnának érte.

A létesítmény Európa harmadik legnagyobb olajfinomítója, naponta 320 ezer hordó olajat dolgoz fel, ezzel a teljes olasz finomítói kapacitás ötödét biztosítja. Közvetlenül ezer embernek ad munkát az ország egyik gazdaságilag hátrányos térségében. Azonban a szankciók hatására a bankok ódzkodtak finanszírozni az orosz tulajdonos ellenőrzése alatt álló vállalat olajvásárlásait, így az kénytelen volt teljes mértékben orosz olajat feldolgozni. Miután Moszkva megindította az Ukrajna elleni támadást, ez az első nagyobb értékű eszközértékesítése egy orosz társaságnak Nyugat-Európában. 

Németország az ősszel döntött a Gazprom és a Rosznyeft német leányvállalatainak államosításáról.

Ezzel – az energiabiztonságra hivatkozva – a német államhoz kerülhet az orosz állami gázóriás németországi gázimportőr cége, a Sefe (korábbi nevén a Gazprom Germania), valamint a Rosznyeft helyi érdekeltségei, köztük a schwedti finomító.

A Reuters beszámolója szerint a szankciók nyomán mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz eszközt fagyasztottak be, amely a teljes orosz deviza- és aranytaralék felét teszi ki. Az erőmű eladásáról szóló megállapodáshoz az olasz kormány jóváhagyására is szükség van.