Állami tulajdonba veszi Németország az egyik legnagyobb kőolajfinomítót, amely az orosz Rosznyeftyé volt korábban, 54 százalékkal részesedett belőle. A finomító adja a Berlinben felhasznált üzemanyag 90 százalékát és az ország keleti részének jelentős részét is ellátja. A német gazdasági tárca közleménye szerint a schwedti finomítót az energiabiztonság érdekében szükséges államosítani.

Rosneft Germany under trusteeship, 16 September 2022, Berlin: German Chancellor Olaf Scholz (SPD, M), joins Robert Habeck (r, Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, and Dietmar Woidke, (SPD), Minister-President of Brandenburg at the press conference on the package of measures for eastern German refinery sites and ports (Chancellor's Gallery) on package of measures for eastern German refinery sites and ports. The federal government takes over shares in PCK Schwedt and two other refineries. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck gazdasági miniszter, Olaf Scholz kancellár és Dietmar Woidke környezetvédelmi miniszter a finomító államosításáról szóló sajtótájékoztatón.
Fotó: Michael Kappeler / AFP

A Rosneft Deutschland, amely az orosz Rosznyefty többségi tulajdonában van, a német finomítói piac nagyjából 12 százalékát ellenőrzi, évi 90 millió hordó nyersolajat dolgoz fel. 

A harmadik legnagyobb német finomító iránt korábban melegen érdeklődött a lengyel PKN Orlen – értesült a Reuters berlini és varsói forrásoktól. A finomító egyébként Lengyelország nyugati részébe is szállít üzemanyagot. A vállalatban 37,5 százalék tulajdona van a Shellnek, amely egyelőre csak annyit közölt, hogy a német állam lépése nem érinti a csomagot. 

Az orosz olajat feldolgozó finomító már hetek óta a viták kereszttüzében áll, Berlin korábban bejelentette, hogy az uniós szankcióknak megfelelve az év végétől nem vásárol orosz olajat. 

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy a finomító 825 millió eurós állami támogatást kap, ezzel elkerülhetők lesznek a leépítések az üzemben. 

Elemzők szinte biztosra veszik, hogy Moszkva nem hagyja válaszlépés nélkül a berlini döntést – valószínűleg perelni fognak, továbbá elképzelhető a még folyó olajszállítások leállítása is. 

Lengyelország korábban jelezte, hogy az orosz olajat saját, tengeri kitermelésű olajával tudja pótolni egy Gdansktól húzódó csővezetéken keresztül, ennek azonban az volt a feltétele, hogy ne legyen orosz tulajdon a finomítóban.

A német gazdasági minisztérium csütörtökön szűkszavúan csak annyit közölt, hogy alternatív beszerzési forrásokat keresnek. Berlin korábban szintén államosította a Gazprom német leányvállalatát, a Gazprom Germaniát.

Képünkön a Barátság kőolajvezeték két ágán Európába irányuló szállítások láthatók. Számítani lehet rá, hogy a második legnagyobb német finomító, amely Leunában található, szintén nem kap elegendő alapanyagot. Ennek pótlására az Északi-tengertől, Rostocktól induló vezeték kapacitása nem elegendő, kénytelenek lesznek közúton és vasúton olajat szállítani a finomítóknak.

 

A német kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy államosítsa a legnagyobb német gázimportőrt, az Unipert, valamint két kisebb ágazat társát. 

A következő hónapokban folytatjuk a stratégiailag fontos infrastruktúra megőrzését, hogy elérjük az energiafüggetlenséget. További intézkedések következnek

– mondta Verena Hubertz, az SPD (Scholz pártja) parlamenti frakciójának egyik vezetője. Valószínűleg arra gondolhatott, hogy a Rosznyeftynek 24 százaléka van a Miro nevű, Németország délkeleti részén található finomítóban, valamint 29 százaléka a szintén bajorországi vohburgi finomítóban, így nem lenne meglepetés, ha ezeket is állami felügyelet alá vonnák.