Pénteken elkezdődött és szombaton zárul a cseh elnökválasztások második fordulója, amelyen eldől, Andrej Babis volt miniszterelnök vagy Petr Pavel egykori tábornok lesz az új államfő a távozó Milos Zeman után. A jelöltek a forduló előtt televíziós vitát folytattak, sőt egy tévéműsorban a feleségüket is kikérdezték. Babis neje, Monika a rendkívül feszült kampányra panaszkodott, és a vitában a férje is meglepően békés modort vett fel. A lapok találgatják, mit jelent ez: a vereség előszele vagy taktika.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - JANUARY 14: Presidential candidate Andrej Babis and his wife Monika Babisova arrive at the headquarter after the polling stations of first round of the Czech presidential elections closed, in Prague, Czech Republic on January 14, 2023.
Fotó:  Lukas Kabon / AFP

A Showtime televízióműsornak adott interjúban Babisova – akinek egy fia és egy lánya van ebből a házasságából – először arról beszélt, hogy ha a férje nyeri a választást, a jótékonyságra szeretne összpontosítani, majd felpanaszolta, hogy nem volt kellemes időszak a kampány.

Sajnos voltak emberek, akik támadtak bennünket, fenyegető leveleket küldtek és halállal fenyegettek

– mondta. Hozzátette: rendőri védelmet kellett kérniük, főleg a gyerekeiket féltik, akik közül a 19 éves Frederik „szerencsére” már külföldön tanul. „Szombatra remélhetőleg vége lesz az egésznek” – tette hozzá Babisova, aki még azt is elmondta, hogy a gyerekek és ő maga megkönnyebbülnének, ha a férje nem győzne, mert ez a kampány többet vett el tőlük, mint amennyit adott.

Csak semmi több izgalom, a vita előtt Pavel vezetett

Babist, aki 2017 és 2021 között miniszterelnök volt, és az ország egyik leggazdagabb üzletembere, aligha lehet megfélemlíteni. Más magyarázata lehet annak, hogy a Pavellel folytatott tévévitában meglepően visszafogott volt, és mivel a volt tábornok sem állt elő tűzijátékkal, a show nem fog bekerülni minden idők első száz legforróbb politikusi párviadala közé.

Ha többször is azt mondod az ellenfeledről, mint Babis, hogy egyetértesz vele – ami teljesen más, mint amit csinált az elmúlt két hétben –, és a választás favoritjának nevezed, az nem azt a benyomást kelti, hogy komolyan a győzelemre gondolsz – kommentálta a vitát a Masaryk Egyetem politológusa, Lubomír Kopecek. Jan Kubácek politilógus ugyanakkor az iDNES.cz beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Pavel óvakodott gazdasági kérdésekről beszélni, Babis azonban nem. 

Presidential candidate in the Czech presidential election 2023, former Chief of the General Staff of the Army of the Czech Republic Petr Pavel arrives for an election TV debate on January 25, 2023 in Prague. - Petr Pavel will face billionaire lawmaker Andrej Babis in the second round of the Presidential Elections on January 27 and 28, after having secured a narrow first place in the first round.
Fotó: Albert Llop / AFP

A pénztárcájuk alapján döntést hozó választók közt azt hiszem, ő (Babis) nyert

– mondta Kubácek. 

A küzdelem nagyon kiélezett, az első fordulóban mindkét jelölt csaknem kétmillió szavazatot kapott, és hajszállal Pavel nyert: a voksok 35,4 százalékát kapta, ellenfele 35 százalékával szemben. A kérdés, hogy az első fordulóban kiesett jelöltek – például a 13,9 százalékot kapott Danuse Nerudová – támogatói most is az urnákhoz járulnak-e, és kire voksolnak.

A közvélemény-kutatások nem sok jót jósolnak a volt kormányfőnek. A napokban a Median és a Stem közvélemény-kutatásai Pavel jelentős előnyét mutatták, körülbelül 58-42 arányban.

Babis a Twitteren magyarázkodott az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt

Andrej Babis cseh elnökjelölt egy vasárnap esti kijelentése után tisztázta, hogy egy esetleges NATO-tagország elleni támadás esetén a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.