Tavaly márciusban az orosz RT és Szputnyik csatornát Európai Unió-szerte betiltották, hogy ezzel is visszaszorítsák az orosz félretájékoztatást. Az RT France azonban továbbra is gyártott tartalmakat, amelyeket az afrikai frankofón országokban sugároztak, és a médium online is elérhető maradt.

This picture taken on March 2, 2022, in Paris, shows RT France network down due to a European Union decision after the Russia's invasion of Ukraine. - The French version of the Russian media RT is no longer broadcast on television in France since March 2, 2022 afternoon, as a result of the ban on RT in the European Union that came into effect earlier in the day, AFP noted. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
A francia kormány anyagilag ellehetetlenítette az RT France-t, amely így bezárásra kényszerült.
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Miután decemberben az Oroszország elleni uniós szankciók kilencedik körébe bekerült az RT France anyavállalata és annak fő részvényese, a francia állam zárolta a szervezet bankszámláit.

Az uniós szankciók miatt Franciaország befagyasztotta a Kreml által támogatott médium bankszámláit, ennek következtében az RT francia ága beszünteti műsorszolgáltatását

– jelentette be szombaton az RT France elnöke és hírigazgatója, Xenia Fedorova.

Ötévnyi könyörtelen erőfeszítés után a hatóságok elérték céljukat: az RT France bezárását – írta Fedorova a Twitteren, továbbá elítélte az általa cenzúrának nevezett intézkedést.

A bezárás mintegy 123 alkalmazottat, köztük 77 újságírót érint, akik vélhetően elveszítik a munkájukat, és már a januári fizetésüket sem kapják meg.

Az RT France ellehetetlenítése megtorló intézkedésekhez fog vezetni Oroszországban a francia média ellen. Ha a francia hatóságok nem hagynak fel az orosz újságírók megfélemlítésével, ezeket nagyon meg fogják érezni – idézte a Politico az orosz külügyminisztérium által a TASZSZ orosz hírügynökségnek eljuttatott közleményt.