Nemzetközi gazdaság

Drónok, katonák, bankok a kilencedik uniós szankciós csomagban Moszkva ellen

Az Európiai Unió állam- és kormányfői pénteken elfogadták az Ukrajna ellen háborút viselő Oroszországra kivetett büntetőintézkedések újabb csomagját – közölte az Európai Bizottság.

Újabb – már a kilencedik – Oroszország elleni szankciós csomagot fogadott el az Európai Tanács pénteken – közölte az Európai Bizottság.

Participation d'Ursula von der Leyen, présidente de la Commission européenne, à la session plénière du Parlement européen
Fotó: Dati Bendo / EC – Audiovisual Service

Az új büntetőintézkedések a technológiát, a pénzügyeket és a médiát célozzák, hogy „tovább szorítsuk le Oroszországot a sínekről” – írta a Twitteren Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

A mai csomag a tengeren szállított olajra kivetett teljes importtiltás és a G7-partnerekkel egyetértésben bevezetett globális olajársapka tetejébe érkezik, amelyek december 5-én léptek életbe – emeli ki a bizottsági közlemény.

További személyes szankciók

A csomag 200 újabb személyt és egyéb entitást helyez arra a listára, akiknek a vagyonát befagyasztják. A büntetőintézkedés érinti többek között a fegyveres erőket és egyes tiszteket, a hadiipart, az állami duma és a Szövetségi Tanács tagjait, minisztereket, orosz hatóságokat a megszállt ukrajnai területeken és politikai pártokat. „A listán olyan kulcsalakok szerepelnek, akik érintettek Oroszország civilek elleni brutális és szándékos rakétacsapásaiban, ukrán gyerekek Oroszországba rablásában és ukrán mezőgazdasági termékek eltulajdonításában” – írta a bizottság.

Magyarország az utolsó pillanatban vetetett le három orosz minisztert a szankciós listáról

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint három tárcavezetőt is ki akart tiltani az EU, de Budapest közbelépett.

További exporttiltások

Új exportkorlátozások lépnek életbe az olyan technológiákra, amelyek hozzájárulnak az orosz hadsereg és általában a technológia fejlesztéséhez. Ebbe beletartoznak a drónmotorok, az álcázóeszközök, további kémiai-biológiai felszerelések, tömegoszlató anyagok és az orosz katonai rendszerekben használható elektronikus komponensek.

A legszigorúbb tiltásokat 168 további orosz entitásra terjesztették ki, amelyek szorosan kötődnek az orosz katonai-ipari komplexumhoz, a számuk ezzel elérte a 410-et.  

Újabb ipari árukra és technológiákra terjesztették ki a tiltást, mint a játék- és hobbidrónok, a komplex generátoreszközök, a laptopok, számítástechnikai alkatrészek, nyomtatott áramkörök, rádiónavigációs rendszerek, rádiós távirányítók, repülőgépmotorok és alkatrészeik, a kamerák és lencsék.

Az Oroszországnak nyújtható szolgáltatások körét is tovább szűkítették. Nem juthatnak piackutató és közvélemény-kutató szolgáltatásokhoz, műszaki teszteléshez, analitikai és hirdetési szolgáltatásokhoz.

Még több banki korlátozás

Még három orosz bank került a tiltólistára, köztük teljes a tiltás az Orosz Regionális Fejlesztési Bankkal végzett tranzakciókra. 

Médiatiltás

Négy újabb orosz csatorna került a tiltólistára.

Sorompó a drónok előtt

Tilos lesz a drónmotorok közvetlen exportja Oroszországba, sőt az olyan harmadik országokba is, mint Irán, amelyről gyanítható, hogy továbbadja az oroszoknak.

A bányászat sem maradt ki

A már létező tiltás mellé a befektetésekre az orosz energiaszektorban odakerül a bányászati szektor is, kivéve egyes nyersanyagokat.

 

szankciók kilencedik szankciós csomag EU-csúcs
Kapcsolódó cikkek