A frissen megválasztott régi-új kormányfő, Luiz Inacio Lula da Silva kormányfő a pénzügyminiszteri posztra Sao Paulo korábbi polgármesterét kérte fel: Fernando Haddad ügyvédet, a filozófia doktorát és közgazdászt, a gazdaság szereplői elsőre bizalmatlansággal fogadták a poszton. Haddad hétfői eskütétele után igyekezett megnyugtatni a kételkedőket a költségvetési és monetáris politika összehangolásáról és a büdzsé egyensúlyba állításáról.

Brazilian new Finance Minister Fernando Haddad delivers a speech during his swearing-in ceremony at the Centro Cultural Banco do Brasil in Brasilia, on January 2, 2023.
Fernando Haddad hétfőn esküdött fel pénzügyminiszternek. 
Fotó: AFP

Haddad ígéretet tett arra, hogy a következő hónapokban új költségvetési programot tesz le a törvényhozás asztalára. A korábban betervezett 220 milliárdos real, azaz 15,4 ezermilliárd forintnyi költségvetési hiány szerinte „abszurd” és azon csökkenteni kell. Mint mondta, a kormány mindenki számára hozzáférést akar biztosítani a hitelekhez és egy átláthatóbb, „igazságosabb és egyszerűbb” adórendszer létrehozására fog törekedni.

Az új pénzügyminiszter elsődleges szempontjai az államháztartási hiány csökkentése és a pénzügyi stabilitás megteremtése.

Kérdéses, hogy ezt hogyan szeretné végrehajtani, mivel az új kormányfő részben a jólét növelésének ígéretével nyerte meg a választásokat 2022 októberében. Ezek teljesítéséhez a kongresszus pedig már meg is szavazta a költségvetési kiadások növelését. Ráadásul Lula da Silva épp a hétvégén döntött arról, hogy meghosszabbítja az üzemanyagokra vonatkozó adómentességet, amelyet Haddad korábban ellenzett.

A piaci szereplők a költségvetési bizonytalanságok miatt monetáris lazításra egyelőre nem számítanak – írja a Reuters.