Brazília választási hatósága szerint a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök nyerte az elnökválasztást, legyőzve a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő konzervatív elnököt. 

Lula a szavazatok 50,8 százalékát szerezte meg, míg Bolsonaro 49,2 százalékát, a szavazatok 99,1 százalékának megszámlálásakor, ami a választási bíróság szerint elegendő volt ahhoz, hogy „matematikailag meghatározza” a verseny kimenetelét.

Mint korábban írtuk, lezárult a brazíliai kormányzó- és elnökválasztás második fordulója vasárnap, a szavazatok több mint 97 százalékos összesítése után a hivatalban lévő Jair Bolsonaro és Luiz Inácio Lula da Silva nagyon közel állt egymáshoz, 2 százalékon belüli volt a különbség.

Fotó: AFP

Az ország választási hatósága szerint Da Silva a szavazatok 50,7 százalékát szerezte meg, szemben Bolsonaro 49,3 százalékával.

Az AP hírügynökség szerint Da Silva győzőtt.

Bolsonaro a nagy cégek embere, míg Lula a farmerek és az őslakosok szószólója. Mostanáig a síkvidéki, nagy táblás, vegyszerrel védett, napsütötte tömegkávé termelői voltak lépéselőnyben. Még a földek túlművelését is elnézték nekik. Most lélegzethez juthatnak az erdei kis parcellák és a fenntartható ültetvények. Ami nem csak a különleges kávék bolondjainak jó hír, de a brazil kávétermelés hosszú távú érdekeivel is egybeesik az erdőirtások megfékezése.

Az első fordulóban tizenegy jelölt indult az elnökválasztáson. A jobboldali Jair Messias Bolsonaro elnök legfőbb kihívója a korábban pénzmosás és korrupció miatt börtönre ítélt, majd tavaly felmentett, baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök, aki a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezette a népszerűségi listákat. Ehhez képest az első fordulóban csak mérsékelt előnnyel nyert Bolsonaróval szemben

Fotó: AFP

A mostani szavazás dönti el, hogy a világ negyedik legnagyobb demokráciája ugyanazt a jobboldali politikát folytatja-e, vagy egy balos politikust hoz vissza vezető pozícióba, illetve az is fontos kérdés, hogy az utóbbi esetben Bolsonaro elfogadja-e a vereséget. A választási kampány során Bolsonaro megfogadta, hogy megszilárdítja a brazil politika éles jobbrafordulását. Lula nagyobb társadalmi és környezeti felelősségvállalást ígért.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, az idei megmérettetés példátlan lesz – mutattak rá elemzők. Ugyanis ha Bolsonaro veszít, ő lesz az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra. Ha viszont Lula da Silva marad alul, az abból a szempontból lesz egyedi: még nem fordult elő, hogy az elnökválasztás első fordulójában többséget szerző politikus ne tudott volna győzni a második fordulóban.

Mindenesetre Lula da Silva még a hivatalos közlés előtt egy sokat sejtető posztot tett közzé a Twitteren:

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött. A hatalmas Brazília az egyetlen a világon, ahol teljesen gépesítették a szavazás folyamatát, így a végleges eredmények az urnazárást követően néhány órán belül megvannak.