Nemzetközi gazdaság

Phenjan bírálja az Ukrajnába küldött amerikai tankadományt

Az Egyesült Államok fegyverekkel támogatja Ukrajnát a háborúban. Észak-Korea bírálja a tankok szállítását.

Észak-Korea pénteken elítélte, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, fejlett tankokkal támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni küzdelemben.

Észak-Korea tank
Kim Dzsongun észak-koreai elnök.  Fotó: STR

Phenjan szerint Washington újabb határvonalat lépett át a döntéssel, amelynek célja a Moszkva elpusztítására törekvő ukrajnai proxyháború fokozása – idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jodzsongot, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Az Egyesült Államok a főbűnös, komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára, és a térségbeli helyzetet a jelenlegi súlyos szakaszba taszította

– hangoztatta Kim Jodzsong.

Hozzátette, kétsége sincs afelől, hogy az orosz hadsereg porrá zúzza a Nyugat által küldött fegyvereket, és Észak-Korea mindig Oroszország oldalán fog állni.

Oroszország és Szíria mellett Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának. Ezt megelőzően Berlin tett ígéretet arra, hogy 14 Leopard 2 típusú tankot szállít Kijevnek.

Észak-Korea korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot. Phenjan szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval.

Washington azzal vádolta Észak-Koreát, hogy tüzérségi lövedékekkel és lőszerekkel látja el Oroszországot, Phenjan ezt tagadta.

Öt napra karantén alá kerülhet Phenjan

Észak-Korea fővárosát annak ellenére zárnák le, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az országban nincs koronavírus. Phenjanban elkezdődtek a pánikvásárlások.

 

Kapcsolódó cikkek