Nemzetközi gazdaság

Öt napra karantén alá kerülhet Phenjan

Észak-Korea fővárosát annak ellenére zárnák le, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az országban nincs koronavírus. Phenjanban elkezdődtek a pánikvásárlások.

Ötnapos karantént hirdettek a hatóságok Phenjanban légzőszervi megbetegedések terjedése miatt – számolt be róla szerdán a szöuli NK News hírportál észak-koreai kormányzati közleményre hivatkozva.

 This photo taken on December 3, 2022 shows pedestrians walking after the first snow fall of the year in the Pothonggang District of Pyongyang. (Photo by KIM Won Jin / AFP)
Phenjan koronavírus
Őt napra karantén alá került Phenjan.
Fotó: Kom Won Jin / AFP

A dél-koreai lap által idézett közleményben nem említették ugyan a koronavírus-járványt, de arra utasították a phenjaniakat, hogy a hét további részében maradjanak otthon, valamint felszólították az embereket, hogy naponta több alkalommal mérjenek lázat – tette hozzá az Észak-Koreával foglalkozó hírportál.

Az NK News értesülései szerint a phenjani lakosok kedden pánikvásárlásba kezdtek.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris győzelmet hirdettek a vírus felett, és mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid–19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

A phenjani kormányzat július végéig csupán a lázas megbetegedések napi számát közölte,

amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót.

Az állami média mindazonáltal továbbra is közöl híreket légzőszervi megbetegedésekről, egyebek között influenzáról, de egyelőre nem jelentett be országos zárlatot.

Észak-Koreában kivégezték a volt külügyminisztert, valamint több külügyi tisztviselőt

Észak-Koreában kivégezték Ri Dzsongho volt külügyminisztert, illetve a külügyminisztérium több más dolgozóját. Az áldozatokat az kötötte össze, hogy mind dolgoztak a brit nagykövetségen. A források szerint Észak-Korea elkezdte fokozni a külföldön dolgozó diplomatáinak az ellenőrzését, nehogy disszidálni próbáljanak.

 

Észak-Korea járvány COVID-19 koronavírus Phenjan
Kapcsolódó cikkek