A helyzetindex – amely a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül – a decemberi 147,4 pontról 150,9 pontra nőtt, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 77,8 pontra esett januárban a decemberi 83,4 pontról.

Money USA dollar banknotes for background.Money is any item or verifiable record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts Money USA dollar banknotes for background.Money is any item or verifiable record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts
Fotó: Photo by Supoj Buranaprapapong

A várakozási index 80 pont alá került, ami gyakran egy éven belüli recessziót jelez előre 

– jegyezte meg a Conference Board.

A fogyasztói bizalom csökkent januárban, de továbbra is a tavalyi mélypontnak számító, júliusi 95,7 pont fölött van – mondta Ataman Ozyildirim, a  Conference Board gazdasági jelentésekért felelős igazgatója, aki hozzátette: a fogyasztói bizalom a 15 ezer dollárnál kevesebbet kereső és a 35 év alatti háztartások esetében esett vissza leginkább.

Jó hír a forintnak: hiába várták a feketelevest, nem érkezett meg az európai recesszió

A friss euróövezeti adatok alapján nem bizonyosodott be, hogy az euróövezet gazdasága visszaesőben van, bár nincs sok híja. Technikai értelemben akkor beszélünk recesszióról, ha két egymást követő negyedévben csökken a A cseheknek erről ma kiállították a bizonyítványt, az euróövezet azonban még az első negatív negyedévnél sem tart: nem nagyon maradtak érvek arra, hogy az Európai Központi Bank lassítsa kamatemeléseket.

Ataman Ozyildirim elmondta: 

januárban javult a fogyasztók megítélése a jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci feltételekről. 

A fogyasztók várakozási indexe azonban januárban visszaesett, tükrözve a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmakat a következő hat hónapban. A fogyasztók kevésbé voltak derűlátók a munkahelyek rövid távú kilátásaival kapcsolatban, és az üzleti feltételek romlására is számítanak a közeljövőben.

Ennek ellenére a fogyasztók úgy vélik, hogy a jövedelmük viszonylag stabil marad az elkövetkező hónapokban. Eközben a fogyasztók autók és készülékek beszerzésével kapcsolatos tervei nem változtak, de kevesebben terveznek lakást vásárolni.

A következő 12 hónapra vonatkozó fogyasztói inflációs várakozások enyhén emelkedtek, 6,6 százalékról 6,8 százalékra nőttek, de még így is elmaradnak a júniusban mért 7,9 százalékos csúcshoz képest.