Az Egyesült Királyságnak még ebben az évtizedben digitális jegybankpénz bevezetésére lehet szüksége a Bank of England (BoE) és a brit pénzügyminisztérium szerint – szivárogtatta ki a brit sajtó egy még nem publikált kormányzati jelentésre hivatkozva.

Bank Of England In The City Of London
Fotó: Mike Kemp / Getty Images

Eddigi munkánk alapján a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a jövőben valószínűleg szükség lesz egy digitális fontra

– idézett a Telegraph az Andrew Bailey  jegybankelnök és Jeremy Hunt pénzügyminiszter által közösen jegyzett dokumentumból.

A központi banki digitális valutához (CBDC) szükséges infrastruktúra kiépítése mellett még nem kötelezték el magukat a pénzügypolitikáért felelős vezetők, de a további előkészítő munka indokolt a jelentés készítői szerint.

A BoE nem kívánta kommentálni a lap cikkét, de közölte, hogy hamarosan közös konzultációt tesznek közzé a CBDC-t érintő kérdésekről. Egy kormányzati forrás szerint a kiszivárgott jelentést a jövő héten teszik közzé. Jon Cunliffe, a BoE kormányzóhelyettese a tervek szerint jövő kedden tart beszédet, ahol a pénzügyi ágazat képviselőit tájékoztatja majd a jegybank ezen a területen végzett munkájáról.

Rishi Sunak brit miniszterelnök 2021-ben, még pénzügyminiszterként kérte fel a jegybankot, hogy vizsgálja meg a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét, októberben pedig Andrew Griffith, a pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára fogalmazott úgy, hogy Nagy-Britannia nem halogathatja a kérdést a végtelenségig.

A digitális jegybankpénz lehetővé tenné a vállalkozások – és elviekben a magánszemélyek – szélesebb körének, hogy közvetlenül a jegybanknál vezetett számlákon elektronikus pénzt tartsanak, megkerülve ezzel a bankokat.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának júniusban kiadott állásfoglalása szerint szükség van a digitális jegybankpénzre a pénzügyek modernizálása, valamint annak biztosítása érdekében, hogy a technológiai óriáscégek ne vegyék át a pénzrendszer feletti ellenőrzést.

A Telegraph beszámolója szerint a BoE által vizsgált javaslatok között nem szerepel, hogy a magánszemélyek közvetlenül a jegybanknál vezethessenek számlát.

A digitális euró kidolgozása egyébként az Európai Központi Banknál is napirenden van, amely egyelőre ugyancsak a tágabb koncepció felvázolásánál jár. Az EKB koncepciója sem kínálna személyes bankszámlákat, a személyközi fizetéseket viszont lehetővé tenné.