Nem változtatott az olajkartell jelenlegi kvótáin a szerda délután tartott tanácskozáson. 

OPEC
Fotó: Shutterstock

A szervezet tavaly novemberben határozott arról, hogy napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést, ez nagyjából a globális kereslet 2 százalékának felel meg, s az akkori elképzelések szerint az idén egészen év végéig tartják ezt a szintet. A mostani óvatosság indokolt, hisz az amerikai jegybank, a Federal Reserve magyar idő szerint este 8-kor hozza nyilvánosságra kamatdöntését, de ami ennél sokkal fontosabb: a befektetők – az olajpiac is – jelzéseket várnak arra, hogy mikor fejeződhet be a kamatemelési ciklus. 

A Brent típusú nyersolaj árának alakulása (dollár/hordó)

A kartell kitermelése csökkent januárban, mérséklődött az iraki a nigériai viszont még mindig nem futott fel. Így az általuk meghatározott kvótához képest napi 920 ezer hordóval kevesebb olajat hoztak felszínre. Decemberben a kvótától való elmaradás még csak 780 ezer hordó volt.

Az American Petroleum Institute statisztikái szerint az Egyesült Államok nyersolajkészletei 6,3 millió hordóval, a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a január 27-én záródó hét nap során. A határidős piacok a nyersolaj árának mérséklődését árazzák, a bőséges amerikai készletek alátámasztják ezt a várakozást.