Nemzetközi gazdaság

Putyin a szaúdi koronaherceggel tárgyalt az olajárakról

Az OPEC+ szerdán dönthet a termelés változásáról, több delegált szerint azonban nem valószínű fordulat.

Telefonon tárgyalt az OPEC+ csoporton belüli együttműködésről az árstabilitás megőrzése érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg – derül ki a Kreml hétfői közleményéből.

A handout picture provided by the Saudi Royal Palace shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (L) meeting with Russian President Vladimir Putin in Riyadh, Saudi Arabia, on October 14, 2019.
Fotó: AFP

Az OPEC és Oroszország vezette szövetségesei szerdán virtuális találkozón gyűlnek össze, hogy döntést hozzanak az olajtermelésről, a Reutersnek két delegált is arról nyilatkozott, hogy várhatóan a kitermelési kvóták változatlanul hagyását fogják javasolni.

Az orosz olajtermelésen egyelőre nem látszik a nyugati szankciók vagy a diszkontáras értékesítés miatti csökkenés, a mértéke nagyjából a háború előtti szinten maradt. A termelés változatlanul hagyása mellett szólhat a kínai kereslet várható felfutása és az olajárak idei stabilizálódása a hordónkénti 80 dolláros árak környékén. 

Az OPEC+ tavaly októberben termelése napi 2 millió hordós csökkentéséről döntött az idei év végéig, miután az orosz–ukrán háborút követő, hordónkénti 100 dollárt meghaladó árak a 80 dolláros szint alá estek. Az olajkartell októberi döntése óta az olajárak oldalazva haladtak előre. Az októberi döntés után Washington és Rijád között jelentősen romlott a viszony, ugyanis az amerikaiak úgy gondolják, Rijád ezzel mentőövet dobott az oroszoknak.

 

OPEC OPEC+ Oroszország Vlagyimir Putyin Szaúd-Arábia Mohammed bin Szalman
Kapcsolódó cikkek