Alig 48 órával azután, hogy a Világbank igazgatótanácsa megnyitotta a lehetőséget, Joe Biden amerikai elnök már meg is nevezte jelöltjét az intézmény új elnökének. 

(FILES) In this file photo taken on October 05, 2017 Ajay S. Banga, president and chief executive officer of Mastercard USA, attends the India Economic Summit in New Delhi. - US President Joe Biden said February 23, 2023 that Washington is nominating former Mastercard Chief Executive Ajay Banga to lead the World Bank, after its current chief David Malpass announced plans to step down early.
Ajay Banga, a MasterCard volt vezérigazgatója, a Világbank leendő elnöke.
 Fotó: AFP

Biden a 63 éves, indiai születésű, de amerikai állampolgárságú Ajay Bangát, a MasterCard korábbi vezérigazgatóját jelölte, közleménye szerint bízik abban, hogy a közgazdász az éghajlatváltozás által támasztott kihívások mentén alakítja át az intézményt. 

David Malpass leköszönő elnök a múlt héten jelentette be lemondását, nem volt hajlandó állást foglalni abban, hogy létezik-e egyáltalán klímaváltozás, valamint az elmúlt hónapokban összetűzésbe került Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel, aki szélesebb körű reformokra ösztönözte az intézményt. A bank feladata, hogy több milliárd dollárnyi finanszírozással segítse a fejlődő országokat – például a klímaváltozás kezelésében.

Banga 2021 decemberében vonult nyugdíjba, miután 12 évet töltött a MasterCard élén. A Világbank elnökét hagyományosan az Egyesült Államok adja, amely az intézmény legnagyobb részvényese, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője pedig Európából kerül ki. A fejlődő és feltörekvő országok régóta kampányolnak amellett, hogy valamelyik nagy szervezet vezetőjét ők is adhassák. Németország, egy másik nagy részvényese szerint viszont az állást nőnek kellene betöltenie, mivel a bankot még soha nem vezette nő.

A Világbank szerint idén recesszióba süllyedhet a világgazdaság

A bank alapforgatókönyve szerint az idei évre várt GDP-bővülés az elmúlt három évtized harmadik leggyengébb teljesítménye lehet.