Vészesen közel kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával – figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.

Recession in the USA with the sinking Statue of Liberty, világbank, recesszió, infláció, infaltion, money, pénz
Fotó: Peter Zelei Images

A bank alapforgatókönyve szerint az idei évre várt GDP-bővülés az elmúlt három évtized harmadik leggyengébb teljesítménye lehet 

a 2008-as válságot követő recesszió és a 2020-as pandémia utáni gazdasági visszaesés után.

A jelentésben kiemelték: 

A vártnál magasabb infláció, a kamatok emelkedése, a világjárvány kiújulása vagy a geopolitikai feszültségek fokozódása megakaszthatja a törékeny növekedést, és akár recesszióba is taszíthatja a világgazdaságot.

A Világbank felülvizsgálta az amerikai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, a júniusi 2,2 százalék helyett már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak, amelyre a recessziós éveket leszámítva 1970 óta nem volt példa.

Zsugorodó profitok és recesszió: készülnek a nehéz időkre az amerikai nagybankok

Egy év alatt megduplázták tartalékaikat a pénzügyi gigászok.

Az Egyesült Államok gazdasága továbbra is kitett az ellátási láncok zavarainak, a háború és koronavírus-járvány negatív hatásainak – írták. A kínai növekedési kilátásokat is lefelé módosították. A júniusi jelentésben prognosztizált 5,2 százalék helyett 4,3 százalékkal nőhet a világ második legnagyobb gazdasága az idén, a 2022-es 2,7 százalék után. Az eurózóna gazdasága 2023-ban stagnálhat, míg júniusban a Világbank 1,9 százalékos GDP-bővülést várt. A fejlődő országok átlagos növekedési üteme idén a 2022. évivel azonos, 3,4 százalékos lehet, ez nagyjából a 2021-es GDP- bővülés fele.

A Világbank szerint a borús növekedési kilátások különösen súlyosan érintik a magas adósságteherrel és gyenge valutával rendelkező fejlődő országokat.

Kiemelték: 

az emelkedő kamatok felerősítik a tőkemozgást a fejlődő országokból az Egyesült Államok és Európa irányába. 

A forrásallokáció a szegényebb országok beruházási rátáira lehet negatív hatással, ugyanakkor a magas kamatok tompítólag hatnak a fejlett országok gazdasági teljesítményére.

Az éves jelentésben megállapították: az energia- és nyersanyagárak év végi csökkenése az inflációs nyomás enyhülését hozta, de továbbra is nagy az ellátási zavarok kockázata. Az energia- és élelmiszerárak hatásaitól megtisztított maginfláció továbbra is magas maradhat, amelyre újabb kamatemeléssel reagálhatnak a jegybankok.

Moody’s: negatívak a kilátások a régiónkban, kivétel Magyarország

A magyar gazdaság 0,2 százalékkal eshet vissza idén a hitelminősítő várakozása szerint.