Az Ericsson a költségcsökkentés érdekében világszerte 8500 munkavállalót tervez elbocsátani – számolt be a Reuters a dolgozóknak küldött memorandum alapján. A hírügynökség emlékeztetett, hogy bár egy sor technológiai cég bocsát el több ezer dolgozót a Microsofttól kezdve a Metán keresztül az Alphabetig, a telekommunikációs ágazatban az Ericsson lépése lesz a legnagyobb szabású ilyen döntés.

Linköping,,Sweden-,23,January,2019:,Ericsson,In,Mjärdevi,,Linköping.,Photo
Fotó: Shutterstock

„A létszámcsökkentés módja a helyi gyakorlattól függően eltérő lesz” – idézte a hírügynökség a Borje Ekholm vezérigazgató által aláírt feljegyzést. Eszerint több országban már a héten bejelentették az intézkedést.
A világszerte több mint 105 ezer embert foglalkoztató cég hétfőn még csak annyit közölt, hogy mintegy 1400 álláshelyet megszüntet Svédországban. Azt ugyan egyelőre nem jelentették be, hogy melyik régiók lesznek a leginkább érintettek, elemzők szerint várhatóan elsősorban Észak-Amerikáról van szó. Legkevésbé alighanem az olyan növekvő piacok veszélyeztetettek, mint India. 

Az Ericsson decemberben közölte, hogy kilencmilliárd koronával tervezi csökkenteni a költségeket 2023 végéig,

mivel csökkent a kereslet bizonyos piacokon, így Észak-Amerikában is. (Egy svéd korona 34,6 forint.) „Kötelességünk a költségek csökkentése, hogy versenyképesek maradjunk. A legnagyobb ellenségünk jelenleg az önelégültség lehet” – figyelmeztetett Ekholm.

Ericsson Research and Development Center in Krakow, Poland on February 22, 2022.
Fotó: Getty Images

Sok távközlési vállalat növelte készleteit a koronavírus-járvány tetőzése idején, most pedig visszafogja a megrendeléseit. Az egyik legnagyobb cég, a Verizon például az idén 18,25 és 19,25 milliárd dollár közötti összeget tervez költeni, ami jelentős csökkenés a tavalyi 23 milliárd dolláros beruházási költségvetéshez képest. (Egy dollár 361,9 forint.)
Carl Mellander, az Ericsson pénzügyi igazgatója korábban a Reutersnek elmondta, hogy a költségcsökkentés a tanácsadók, az ingatlanok és az alkalmazottak létszámának visszafogását foglalja magában. A skandináv rivális Nokia egyelőre nem jelentett be elbocsátási terveket.