Németország gazdasága a vártnál nagyobb mértékben zsugorodott 2022 végén, az utóbbi két évben pedig először csökkent a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves alapon számolva – írta a Bloomberg.

German,Flag,With,Rate,Tables,And,Graphs,For,Economic,Development.
Fotó: Shutterstock

A bruttó hazai termék 0,4 százalékkal csökkent, szemben az előzetes adatként közölt 0,2 százalékos visszaeséssel. A statisztikai hivatal szerint ezért elsősorban a hazai beruházások és a fogyasztás visszaesése volt a felelős, míg a kormányzati kiadásoknak pozitív hatása volt.

javított_ A német GDP alakulása
 

A közgazdászok ebben a negyedévben is negatív eredményre számítanak, ami, hogy recesszióba taszítaná a gazdaságot. Németország eddigi kitartása is főleg annak köszönhető, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása után szokatlanul meleg volt a tél, amivel el tudták kerülni a borúsabb forgatókönyveket.

A német GDP-növekedés 2022 utolsó negyedévére vonatkozó pozitív előrejelzése azt mutatja, hogy a ünneplés kissé korai volt. Technikai van kialakulóban 

– mondta Carsten Brzeski, az ING közgazdásza az adatok közzététele után.

A német gazdaság ellenállóképessége azonban még kitart, a nemrég közzétett mutatók pedig optimizmusra adnak okot: a hét elején kiadott Ifo- és ZEW-indexek is a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek. A fellendülést elsősorban az ellátási hiány enyhülése és szoláltatási szektor bővülése vezette.