A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója februárban 13 ponttal 29,7 pontra emelkedett az előző havi 16,7 pontról, ami jóval meghaladta a 22,3 pontos piaci előrejelzést. A hangulat öt egymást követő hónapban emelkedett, és tavaly február óta a legmagasabb értéket érte el. 

Fotó: AFP

A megkérdezett elemzők 43,2 százaléka számít a gazdasági aktivitás javulására, 43,3 százaléka változatlanságra, 13,5 százaléka pedig romlásra. Emellett a jelenlegi gazdasági helyzet megítélésének mutatója 13,2 ponttal mínusz 41,6 pontra ugrott, az inflációs várakozások pedig 0,3 ponttal mínusz 83,4 pontra emelkedtek.
Egymást követő ötödik hónapban javultak a német gazdaság kilátásai is az intézet szerint februárban, de a várakozások visszafogottak maradtak, ami arra utal, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága csak kisebb mértékű zsugorodással nézhet szembe a télen.
A ZEW keddi közlése szerint a gazdasági várakozásokat mérő index a következő hónapokra Németországban 28,1 pontra emelkedett a januári 16,9-ről, ami az elmúlt egy év legmagasabb értéke. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 24,5 pontra várták az index emelkedését, a Tradingeconomics 22 pontra. 

A felmérésben részt vevők nagy része arra számít, hogy a gazdasági helyzet hat hónapon belül javulni fog

– értékelte az eredményt Achim Wambach, a ZEW elnöke. A javulás a magasabb profitvárakozásokra vezethető vissza az energia- és az exportorientált ágazatokban, valamint a gazdaság fogyasztással kapcsolatos ágazataiban – tette hozzá.

Clothing company C&A
Fotó: AFP

Az index jelentősen emelkedett a szeptemberben elért mélypontról, amikor az esetleges téli energiahiány rontotta a német ipar nagy része számára a kilátásokat. Ám még így is messze van az egy évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kitörése előtt regisztrált 54,3 ponttól – emlékeztetett beszámolójában a The Wall Street Journal.
Az aktuális gazdasági feltételeket mérő index februárban mínusz 45,1-re emelkedett a mínusz 58,6-ról, felülmúlva a közgazdászok mínusz 50 pontra vonatkozó várakozását. 

A felmérésben részt vevők a jelenlegi helyzetet továbbra is viszonylag kedvezőtlennek ítélték

– olvasható a jelentésben.

A német gazdaság 2022 negyedik negyedévében 0,2 százalékkal zsugorodott, vagyis az előrejelzések ellenére egyelőre nem zuhant mély recesszióba. A gazdasági kilátások javultak, mivel magas a gáztárolók szintje, alacsonyabbak az energiaárak, a kormány fiskális támogatása és Kína újranyitása pedig várhatóan támogatni fogja az aktivitás növekedését.
A növekedés azonban Európa legnagyobb gazdaságában idén valószínűleg visszafogott marad, részben a gyorsan növekvő kamatlábak miatt, és a közgazdászok szerint változatlanul nem zárható ki az enyhe