Átrajzolhatja a világ kávétermesztési térképét az éghajlatváltozás. A legtöbb kávét a trópusi hegyvidéki régiókban termesztik, a babok minősége nagyban függ a klimatikus viszonyoktól. Elkerülhetetlen, hogy a felmelegedés hatására kár keletkezzen. A Euronews hírportálon megjelent elemzés szerint az emelkedő hőmérséklet miatt a jelenleg kávétermesztésre használt földek 50 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre.

© Unger Tamás, 20200203 SzombathelyPR cikk: A Balmora Warming Hut Szombathely új kávézó & péksége, mely szeretettel várja kutyás vendégeit is a város fő terén. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe 20200203 Szombathely

PR cikk: A Balmora Warming Hut Szombathely új kávézó & péksége, mely szeretettel várja kutyás vendégeit is a város fő terén. 

Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe, kivállalkozás, KKV
A klímaváltozás hatásait az európai fogyasztók is meg fogják érezni. Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A kávéhiányba a gazdaság is beleremeghet

Mindez a kávétermesztésben élen járó országok gazdaságára is súlyos hatással lesz. Többek között Mexikó, El Salvador, Nicaragua, Brazília, India és Madagaszkár gazdasága is megreccsenhet a csökkenő kávétermesztés következtében. A szűkülő kínálat miatt jócskán megemelkedhet a kávé ára, s az is könnyen elképzelhető, hogy egyes fajtákból hiány alakul ki a világpiacon. 

A globális kávépiac értéke ugyanis 458 milliárd euróra tehető. A termesztés visszaszorítását azonban Európa is megérzi majd, hiszen épp a mi kontinensünk számít a világ egyik legnagyobb kávéfelvásárlójának. 

 

Bajban az ültetvények

A növények hosszú élettartama jókora kihívás elé állítja az ágazat szereplőit, a kávécserjék termőre fordulásához ugyanis több évnek kell eltelnie, miközben a világban található kávéültetvények tetemes része már túl van a csúcsidőszakon. A kávécserjék jellemzően a trópusi hegyvidéki régiókban honosak, a hőmérséklet emelkedésével azonban egyre magasabbra kellene áttelepíteni a cserjéket ahhoz, hogy a termőképességük ne változzon. Mindez azonban nagymértékű erdőirtással járhat.

A svájci Nestlé csoporthoz tartozó Nespresso korábbi közleménye szerint Etiópiában az emelkedő hőmérséklet hatására már több ezer hektár kávéültetvény veszett oda, ami miatt a kormány arra ösztönzi a gazdákat, hogy a kávétermesztést magasabb fekvésű területekre helyezzék át. Ez azonban rendkívül káros következményekkel jár. A legnagyobb veszélyben az arabica kávé van. Ennek a fajtának a virágzásához ugyanis 18 és 21 Celsius-fok közötti hőmérsékletre és meghatározott mennyiségű esőre van szükség. 

Alternatív módszerek a termesztésben

A termelők elkezdték keresni az alternatív módszereket, egyesek szerint a kávétermesztés jövője a beltéri ültetvények kialakításával biztosítható. 

A vertikális termelés és a beltéri gazdálkodás esetében ugyanis jól kontroll alatt tartható a hőmérséklet, a vízmennyiség, a páratartalom és a növények tápanyagellátása, ám cserében olyan mértékű beruházást igényel, amelyet a kisebb gazdálkodók biztosan nem tudnak finanszírozni. Mindemellett a hidropóniás rendszerek és az üvegházak jelentős energiaigénye miatt az ültetvények fenntartása is tetemes összeget emésztene fel.

Egy másik elképzelés szerint a termesztett kávé fajtáján kellene változtatni. 

A szakemberek szerint a közkedvelt arabica és robusta típus helyett a libériai kávé felé kellene terelni a világ kávétermesztését. Ez utóbbi faj jóval nagyobb termésű a közismert típusoknál, a gyümölcshúsa vastagabb, és nem utolsósorban sokkal ellenállóbb a változékony klímával szemben.

A harmadik lehetőség kecsegtethet a legkedvezőbb eredménnyel. Egyes kutatók szerint ugyanis a kávécserjéket vissza kellene vinni a természetbe, ahova tartoznak.

Rendezett ültetvények helyett őserdei, fákkal borított környezetben sokkal jobban éreznék magukat a cserjék. A környező fák ugyanis védelmet nyújthatnak a kávécserjéknek az erős széllel és a nappal szemben, és javítják a talaj minőségét is. Az új öntözési módszereknek szintén kulcsszerepük lehet a termesztési körülmények javításában.