Profitfigyelmeztetést kaptak a csalódást keltő negyedik negyedéves eredményszámok mellé a Bayer befektetői, a német vegy- és egészségipari vállalat továbbra is küszködik az emelkedő költségekkel. 

Bayer Pharmaceutical Plans To Achieve Climate Neutrality In Production Centers By 2030 Corporate signage at the Bayer de Mexico SA pharmaceutical Lerma manufacturing facility in Toluca, Mexico, on Thursday, Nov. 10, 2022. Committed to the United Nations Millennium Development Goals, Bayer has the goal of achieving climate neutrality in its production centers by 2030 and reducing CO2 emissions throughout the value chain. Photographer: Jeoffrey Guillemard/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A leverkuseni székhelyű társaság 611 millió eurós adózott nyereséget jelentett 2022 utolsó három hónapjára vonatkozóan, ami alig több mint fele az egy évvel korábbinak, és messze elmarad a 981 millió eurós elemzői konszenzustól. 

Az üzemi eredmény (EBIT) 2,4-ről 2,46 milliárd euróra kúszott fel, a bevételek pedig nyolc százalékkal, 12 milliárd euróra emelkedtek. Utóbbi azonban így is elmaradt a 12,06 milliárdos szakértői várakozástól. 

Az idén a magas okozta költségnövekedés miatt alacsonyabb eredményre számít a vezetőség. A tavaly még bő ötödével, 13,5 milliárd euróra ugró EBITDA 2023-ban a 12,5–13 milliárdos sávba futhat csak be, amihez 51–52 milliárdos bevétel társulhat.  

A Bayer árfolyama 2023-tól
 

Az elszálló kiadások mellett a mérséklődő forgalom is kiharaphat az eredményből. A 2022-ben még 44 százalékkal bővülő mezőgazdasági gyomirtó-értékesítés is visszaeshet a mérséklődő piaci árak következtében, és néhány meghatározó gyógyszeripari termékénél is hasonló trenddel számol a vezetőség. 

A gyógyszerészeti szegmens bestsellerének számító Xeralto tabletta is áldozatul eshet az árcsökkentésnek, a stroke megelőzésére szolgáló készítmény mellett az Eylea szemgyógyszer szabadalmi oltalmának elvesztése is fenyeget a következő években. 

A Xeralto eladásai már 2022-ben lejtőre kerültek, a készítmény forgalma 4,6 százalékkal esett vissza az erősödő kínai verseny, valamint a termék brazíliai szabadalmi védettségének megszűnése következtében. 

A vállalat a hónap elején jelentette be, hogy a Werner Baumann helyett júniustól a Roche-tól érkező Bill Anderson veszi át a cég vezetését. Az amerikai menedzsertől azt várják, hogy kihozza a gödörből a Monsanto 2018-as felvásárlása és az állítólag rákkeltő Roundup gyomirtó miatt évek óta gyengélkedő vegyipari társaságot. 

A befektetők számára némi vigaszt jelenthet, hogy a tavalyit 20 százalékkal meghaladó, részvényenként 2,4 eurós kifizetésére tett javaslatot a vezetőség.