Egy röpke negyedóra alatt lőttek ki 6 százalékkal a Bayer részvényei szerdán a frankfurti zárása előtti percekben, a nyolchavi csúcsot jelentő 62,5 euróra repítve az árfolyamot, miután bejelentették, hogy Werner Baumann helyett júniustól az amerikai Bill Anderson tölti be a vezérigazgatói pozíciót a viharvert konszern élén.

Fotó: Bayer

Bár csütörtök reggel a befektetők megkezdték a váratlan profit realizálását, és előző napi záróértéke körül ingadozott a kurzus, ám Jürgen Molnar, a RoboMarkets brókercég tőkepiaci stratégája szerint még a rali után is jelentős potenciál maradt a papírban.

A vegyipari cég részvényei amúgy év eleje óta már 30 százalékkal emelkedtek,

miután az előző öt évben szinte szakadatlanul gyengültek az állítólag rákkeltő Roundup gyomirtót gyártó és forgalmazó amerikai Monsanto 2018-as felvásárlása miatt, amelyet anno Baumann vezényelt le.

Ezt követően az elhibázott felvásárlás miatt Baumann hivatali idejét végig a Bayert csillagászati költségekbe verő amerikai pereskedés árnyékolta be.

A Monsanto átvétele előtt kifejlesztett Roundup és a festékek, fugázók, kenőanyagok előállításához használt poliklórozott bifenilek (PCB) 1977-ben befejezett gyártásával okozott környezetszennyezés miatt bíróság elé rángatott, mit sem sejtő új német tulajdonos kálváriája folyamatosan rombolta és máig is rombolja a Bayer nimbuszát, nem beszélve a hatalmas károkat elszenvedő részvényesekről.

A felvásárlás lezárását követően, 2018 júniusában ugyanis még 100 euró körül kereskedtek a Bayer papírjaival.

A részvények zsákolása mellett a befektetők verbálisan is kifejezték afeletti örömüket, hogy a cég igazgatósága sikeresen becserkészte a korábban a svájci Roche gyógyszeripari üzletágát vezető Andersont, akinek a nevéhez fűződik egyebek között a vállalat biotechnológiai áttörése is.

Üdvözöljük az időszerű változást a Bayer élén, és reméljük, hogy egy kívülről érkezett jelölt friss szemlélete új lendületet adhat a vállalat stratégiájának

– mondta például Ingo Speich, a Bayer egyik legjelentősebb befektetőjének, a szintén német Dekának az egyik topmenedzsere.

Markus Manns, egy másik nagybefektető, az Union Investment képviselője ugyancsak nagyon jó választásnak minősítette az amerikai vezető kinevezését.

Piaci pletykák szerint a Bayerben jelentős részvénycsomaggal rendelkező invesztorok persze nem csak utólag örömködtek, de komoly szerepük van az eredetileg 2024-ig kinevezett Baumann megpuccsolásában is.

A Reuters szerint Jeff Ubben, az Inclusive Capital alapot vezető aktivista befektető volt a háttérben az egyik főszervező, aki folyamatosan egyeztetett befektető társaival a nagyszabású változások támogatása érdekében, beleértve Baumann gyors leváltását is.

Az 56 éves Anderson egyébként már április 1-jén csatlakozik a Bayer igazgatótanácsához, hogy a vállalatnál eltöltött 35 év után nyugdíjba vonuló Baumann-nal szorosan együttműködve biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet.

Billnek kiemelkedő eredményei vannak az erős termékcsatornák kiépítésében és a biotechnológiai eredmények termékké alakításában

– jellemezte a cég új operatív irányítóját Norbert Winkeljohann, a Bayer felügyelőbizottságának elnöke.

A Bayer árfolyama 1 éves
 

Főként az szólhatott Anderson mellett, hogy a Roche-nál meghatározó szerepet játszott a vállalat átalakításában, melynek során a rákos megbetegedésekre összpontosító hagyományos, sok esetben lejárt szabadalmi védettséggel rendelkező gyógyszereket gyártó cég új készítményeket kifejlesztő innovatív vállalattá lépett elő.

Sőt a Handelsblatt szerint Anderson valószínűleg arra is megbízást kap, hogy a gyógyszergyártásról külön cégekbe válassza le a konszern többi tevékenységét, például a vegyipari részleget, hogy 

a Bayer tisztán gyógyszeripari céggé váljon, ami a várakozások szerint jócskán növelné részvényei értékét.