Nemzetközi gazdaság

Február végén szavaznak a NATO-csatlakozásról a finnek

Finnország és Svédország 2022-ben indította meg a folyamatot. A két ország NATO-csatlakozását minden tagállamnak ratifikálnia kell.

A finn parlament február 28-án tart szavazást a alapdokumentumainak elfogadásáról – közölte Jussi Halla-aho, a parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken. Sauli Niinistö államfő ezt követően kijelentette, hogy Helsinki NATO-csatlakozása innentől kezdve Törökország kezében van.

Helsinki,,Finland,-,May,8th,2022:,Finnish,Flags,Flying,In
Helsinki, Finland - May 8th 2022: Finnish flags flying in front of Finnish parliament building in Helsinki, on international Mother's day.
Finnország finn NATO-csatlakozás
Fotó: Ilari Nackel

Mivel a pártok túlnyomó többsége támogatja, a finn parlament minden bizonnyal megszavazza a csatlakozást, és elfogadja az alapdokumentumokat. Az Észak-atlanti Szerződés és az Ottawai Egyezmény tartalmazza egyebek között a kollektív védelemre vonatkozó garanciákat, amelyek a NATO-tagállamokat érő külső támadás esetén lépnek életbe.

A cél az, hogy az ország NATO-csatlakozásához szükséges nemzetközi jogi eljárás még ebben a választási ciklusban lezáruljon

– közölte Jussi Halla-aho a voksolás időpontját bejelentve.

Finnország Svédországgal együtt szeretne felvételt nyerni a NATO-ba. A csatlakozásukról szóló jegyzőkönyveket valamennyi NATO-tagországnak jóvá kell hagynia. Mivel Törökországnak fenntartásai vannak Svédország terrorellenes fellépésével, Ankara egyelőre halogatja a ratifikálást.

Sauli Niinistö a parlamenti szavazás után azt mondta, hogy a február 28-i döntés egyértelmű kinyilvánítása lesz annak, hogy Finnország a NATO tagja akar lenni. Onnan kezdve a csatlakozás sorsa csak és kizárólag Törökország kezében van

– tette hozzá az államfő.

Azt is értésre adta, hogy Helsinki akkor is előrehalad a csatlakozás útján, ha Törökország csak a finn jegyzőkönyvet ratifikálja, a svédet nem.

„Nem akarjuk és nem is tudjuk visszavonni a csatlakozási kérelmünket” – fogalmazott.

Csütörtökön Ankarában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és kijelentette, hogy eljött az ideje jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Oroszország újabb rakétákkal reagált a NATO-támogatás hírére

Miután a NATO további támogatásáról biztosította Ukrajnát, Oroszország ismét rakétákat lőtt az ország több részére. Egy rakéta a nyugati Lviv városba csapódott. Ukrajna további katonai támogatást kér a nyugati szövetségesektől, mivel egy mindent elsöprő offenzíva kezdetétől tartanak a háború évfordulója alkalmából.

 

NATO Jens Stoltenberg Svédország Finnország Sauli Niinistö
Kapcsolódó cikkek