Közélet

Oroszország újabb rakétákkal reagált a NATO-támogatás hírére

Miután a NATO további támogatásáról biztosította Ukrajnát, Oroszország ismét rakétákat lőtt az ország több részére. Egy rakéta a nyugati Lviv városba csapódott. Ukrajna további katonai támogatást kér a nyugati szövetségesektől, mivel egy mindent elsöprő offenzíva kezdetétől tartanak a háború évfordulója alkalmából.

Oroszország újabb rakétacsapásokat mért egész Ukrajnára azt követően, hogy a további támogatásáról biztosította Kijevet. Ukrajna újabb katonai segítséget kér a nyugati szövetségesektől, hogy védekezni tudjanak a várható tavaszi offenzívával szemben.

Military mobility continues on the Donetsk frontline in Ukraine
DONETSK OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 15: A tank of Ukrainian army on the frontline near Ugledar and Marinka in Donetsk Oblast, Ukraine on February 15, 2023 as Russian-Ukrainian war continues. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mustafa Ciftci

Az ukrán légvédelem arról számolt be, hogy egy fekete-tengeri hajóról nyolc Kalibr rakétát lőttek ki az országra. A támadás Észak- és Nyugat-Ukrajnát érte, valamint Dnyipropetrovszk és Kirovohrad régiót. Egy rakéta Lviv nyugati részén csapódott be – írta meg a Reuters.

Oroszország decemberben több tízezer tartalékossal erősítette meg a szárazföldi hadműveleteit Dél- és Kelet-Ukrajnában. Ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy a háború első évfordulója alkalmából egy minden eddiginél nagyobb offenzívát indíthat Oroszország, hogy katonai sikereket mutathasson föl a különleges katonai hadművelet keretében.

Az ellenség folyamatosan, éjjel-nappal támad minket 

– mondta Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes.

A britek szerint Oroszország kimerülőben van, nincs erejük elindítani a tavaszi offenzívát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Oroszország elpocsékolta a katonai erőforrásait a kelet-ukrajnai front áttörésénél. Ben Wallace arról beszélt egy interjúban, hogy Moszkva feleslegesen sok áldozatot vállalt sikertelenül, miközben a nyugati szankciók és a szakemberhiány miatt nem tudja megfelelő sebességgel pótolni az elvesztett fegyvereket. A hírek szerint Moszkva vásárlásokkal pótolhatja az ipari hiányosságait.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy az ukrán erők visszavonultak a luhanszki régióban az orosz előrenyomulás elől. Közleményük szerint az ukránok 3 kilométert voltak kénytelenek feladni. Arról nem közöltek információt, hogy Luhanszk melyik részén érte el a sikert az orosz sereg.

Kijev arról számolt be, hogy hat orosz kémléggömböt lőttek le. A léggömbök a közleményük szerint felderítőberendezéseket tartalmaztak. Oroszország nem közölt ezzel kapcsolatban semmit.

Oroszország szinte minden erejét a donyecki Bahmut elleni ostromra összpontosítja. Ukrán tisztviselők szerint a héten az ukrán védők több orosz támadást is visszavertek a városnál.

Nagyon nehéz a helyzet a területen, mivel az oroszok tömegesen rohamozzák Bahmutot és a környező településeket 

– mondta Oleh Zsdanov elemző. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közölte, hogy az oroszok több mit 15 várost és falut lőttek Bahmut körül.

A NATO korábban bejelentette, hogy további támogatást nyújt Ukrajnának az oroszok elleni harcban. Ukrajna már így is több milliárd dollárnyi katonai segélyt kapott a nyugati szövetségesektől. Az Egyesült Államok egyedül több mint 27,4 milliárd dollár értékben vállalt katonai támogatást a konfliktus kirobbanása óta.

 

Ukrajna rakéta Luhanszk
Kapcsolódó cikkek