Az ukrajnai háború az idei év végéig mintegy 160 milliárd euróval, azaz mintegy 4 százalékkal csapolja meg a német bruttó hazai összterméket – mondta Peter Adrian, a német ipari és kereskedelmi kamarák (DIHK) vezetője vasárnap a Rheinische Postnak.

Airplane maintenance,
ipar,
ipari termelés
Németország német ipari termelő árak
Fotó: John Madere

Hozzáfűzte, ez azt jelenti, hogy 

Európa legnagyobb gazdaságában az egy főre jutó 2000 euróval lesz alacsonyabb, mint békés körülmények közepette lenne. 

Németországban ugyanis az ipar nagyobb arányt képvisel a gazdaságban, mint a legtöbb országban, és az ágazat nagyrészt energiaigényes, emiatt a német vállalatokat különösen súlyosan érintette az energiaárak emelkedése.
A német ipar 2023-ban mintegy 40 százalékkal fizethet többet az energiáért, mint 2021-ben – derült ki az Allianz Trade múlt havi tanulmányából is.

A 2023-as és 2024-es növekedési kilátások ezért gyengébbek, mint sok más országban

– mondta Adrian, hozzátéve, hogy ez már tavaly is így volt.
Németország, amely évtizedekig a viszonylag olcsó orosz vezetékes gázra támaszkodott, most rendkívül nehéz helyzetbe került a saját földgázkészletekkel rendelkező Egyesült Államokhoz vagy az atomenergiával bőségesen ellátott Franciaországhoz képest.

A gáz ára körülbelül háromszor-ötször magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áram pedig négyszer olyan drága, mint Franciaországban.

A feldarabolás mentheti meg a német nagyvállalatokat

Viszonylag kevés befektetéssel a részvényesi érték viszonylag nagy növelése – újra beindultak az aktivista befektetők Németországban.