A koronavírus-járvány utáni világgazdasági növekedés, illetve az gyorsulása nyomán tavaly először csökkent a dollárban számított globális adósságállomány – áll az Institute of International Finance-nek (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezetének legfrissebb jelentésében.

World,Or,Global,/,National,Debt,Crisis,Or,Imbalance,Concept
Nyolc év után csökkent a globális
Fotó: William Potter

Az IIF becslése szerint a globális adósság tavaly nominálisan mintegy négyezermilliárd dollárral csökkent, és ezzel a 2021-ben elért 300 ezermilliárd dolláros szint alá került ismét. Az adósság elsősorban a fejlett gazdaságú országokban csökkent, éves szinten hatezermilliárd dollárral 200 ezermilliárd dollárra zsugorodott. 

Ezzel szemben a fejlődő világ adósságállománya 98 ezermilliárd dollárra, új rekordszintre emelkedett, a legnagyobb növekedést Oroszország, Szingapúr, India, Mexikó és Vietnám esetében jegyezték fel.

Az IIF szerint az adósságszintet csökkentő növekvő gazdasági aktivitás és magasabb infláció azt eredményezte, hogy a GDP-arányos globális adósság több mint 12 százalékponttal, 338 százalékra süllyedt tavaly, ezzel a második egymást követő évben jegyeztek fel visszaesést. A javulás ezúttal is a fejlett piacoknak köszönhető, adósságrátájuk ugyanis 20 százalékponttal, 390 százalékra esett. A feltörekvő piacok esetében ugyanakkor a mutató 2 százalékponttal, 250 százalékra emelkedett.