Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn tartott sajtótájékoztatót Yukon tartomány Whitehorse városában, ahol elmondta, hogy nyilvánvalóan van valamiféle mintázat ebben, az a tény ugyanis, hogy mindezt az utóbbi egy hétben fokozottan megtapasztalhattuk, szoros érdeklődésre és figyelemre tart számot.

OTTAWA, ON - MARCH 07: Canada's Prime Minister Justin Trudeau attends a news conference on March 7, 2019 in Ottawa, Canada. Prime Minister Trudeau and top aides have been accused of meddling in a federal criminal investigation of SNC-Lavalin, a major Candian engineering firm.
Justin Trudeau szerint közös mintázat van a lelőtt légi eszközök között.
Fotó:  Dave Chan / Getty Images

Trudeau figyelmeztetett, hogy Kanada továbbra is fel fog lépni az azonosítatlan légi eszközökkel szemben a légterében, biztosítva a kanadai lakosság és a légi közlekedés biztonságát. Beszélt arról is, hogy fontos begyűjteni és kielemezni a lelőtt eszközök roncsait, hogy további információkat nyerhessenek eredetükről és céljukról.

A kanadai miniszterelnök nagyon komoly problémának nevezte ezen objektumok jelenlétét az észak-amerikai légtérben. Az országa légterében lévő eszközt azért az Észak-amerikai Légtér-védelmi Parancsnokság lőtte le, mert az ellát kanadai és amerikai légtérvédelmi feladatokat is. Mint mondta, az elfogásra kanadai és amerikai vadászgépeket is mozgósítottak.

„Nem arra összpontosítottunk, hogy melyik félé lesz a dicsőség” – tette hozzá.

Február 4-én az amerikai légtérben lelőttek egy feltételezhetően kínai megfigyelő léggömböt, ezt követően három azonosítatlan légi eszközt semmisítettek meg amerikai harci repülőgépek: kettőt amerikai, egyet pedig kanadai légtérben, Yukon tartomány felett – írta meg az MTI.