Még legalább kettő-négy hétig hiány lehet bizonyos zöldségfélékből a brit szupermarketekben – figyelmeztetett csütörtökön Thérese Coffey környezetvédelmi és élelmiszeripari miniszter a parlamentben. Reményét fejezte ki, hogy a kiskereskedelmi szektor alternatív piacok bevonásával kezelni tudja majd a helyzetet, amely részben az részben pedig a kedvezőtlen dél-európai és észak-afrikai időjárás miatt alakult ki.

 

Az Egyesült Királyság élelmiszer-ellátási lánca ellenálló, azt bebizonyította a koronavírus-járvány alatt is, és megfelelően felkészült a potenciális fennakadások kezelésére

 

– mondta a miniszter.
Ehhez képest a vezető szupermarketláncok közül az Tesco, az Asda, a Morrison és az Aldi is bejelentette a héten, hogy korlátozza a megvásárolható mennyiséget bizonyos zöldségfélékből, például paradicsomból, paprikából, salátából és uborkából. Ezeket nagyrészt külföldről szerezték be korábban, a kedvezőtlen időjárás miatt azonban rossz volt a termés Spanyolországban és Észak-Afrikában is.

Bad Weather To Blame For Fresh Veg Shortage BURGESS HILL, ENGLAND - FEBRUARY 22: Empty shelves are seen in the fruit and vegetable aisles of a Tesco supermarket on February 22, 2023 in Burgess Hill, United Kingdom. Supermarkets say bad weather in Spain and Morocco last year are to blame for the latest shortages in tomatoes, bell peppers, cucumbers and other salad items across the UK, rationing them to customers. (Photo by Jane Sherwood/Getty Images)
Ott sincs zöldség, ahol nem korlátozzák a megvehető mennyiséget.
Fotó: Getty Images

Ezért nagyobb igény lett volna a hazai termesztésű zöldségekre, a magas energia- és műtrágyaárak miatt azonban sokan nem vállalták az üvegházas termesztést, mert nem kaptak segítséget a kormánytól az emelkedő költségek ellensúlyozására. Hazai paradicsomra a legnagyobb brit termelő, az APS Produce szerint április végéig nem is lehet számítani, mert a szokásosnál később palántáztak. 

Az idén később kezdtünk, hogy próbáljuk csökkenteni a veszteségeket, mert mindenki szorítanak az árak – nem csupán az energia, hanem a műtrágya, a munkaerő, minden drágul. Így március vége helyett csak valamikor április végén, május elején szüretelünk

– nyilatkozta Phil Pearson a Sky Newsnak.

A customer is seen trying to look for the last bag of fresh
LONDON, UNITED KINGDOM - 2023/02/22: A customer is seen trying to look for the last bag of fresh vegetables in the basket in a Tesco supermarket in London. Supermarkets across Britain are currently struggling to maintain supply of fresh vegetables and fruits such as tomatoes, pepper and cucumber due to adverse weather in Southern Europe. Chained supermarkets, including Aldi and Tesco, have announced rationing and purchase restrictions on some fruits and vegetables. (Photo by Hesther Ng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Hetekig eltarthat még a hiány.
Fotó: SOPA Images

Az APS Produce általában évi 650 millió tonna paradicsomot termeszt 70 hektáron, de a télen sok üvegháza kihasználatlan maradt. Pearson szerint a többi cég ugyanezt a megoldást választotta. „Így aztán a semmiből hirtelen egy csapásra lesz árubőség húsvét után” – tette hozzá.

A hírtelevízió beszámolója szerint a Waitrose, a Lidl és a Co-op egyelőre nem tervez korlátozásokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a boltjaikban tele lennének a zöldségespultok. Pánikvásárlástól azonban nem kell tartani, a salátához való zöldségek ugyanis a hírtelevízió szerint nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé.

Sötétek a brit kiskereskedelem kilátásai

A brit kiskereskedelmi forgalom a januári csökkenés után februárban nagyjából változatlan szinten maradt, de a boltok arra számítanak, hogy márciusban ismét visszaesik az értékesítés volumene, mivel a megélhetési költségek emelkedése felemészti a jövedelmeket.
A Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry – CBI) havi kereskedelmi indexe ebben a hónapban plusz 2 pontra emelkedett a januári mínusz 23-ról; a Reuters elemzői mínusz 13-as értéket vártak. A következő hónapra várható eladások mérőszáma azonban mínusz 15-ről mínusz 18 pontra csökkent.
„Miközben a kiskereskedelmi eladások volumene nagyjából változatlan maradt a februárral zárult egy évben, és kissé a szezonális normák felett volt, a cégek továbbra is pesszimisták üzleti kilátásaikat illetően, és a következő hónapban az eladások újabb csökkenésére készülnek” – mondta Martin Sartorius, a CBI vezető közgazdásza.