A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának, az ingatlanpiac élénkítését célzó intézkedéseknek köszönhetően, valamint a keresletet erősítő újabb gazdaságélénkítő lépésekben bízva egy év után először újra nőtt januárban az új lakások ára Kínában.

Old & New Housing In Shanghai, China CHINA - MARCH 21:  Traditional houses in the shadow of new high rise apartment blocks in city centre, Shanghai, China  (Photo by Tim Graham/Getty Images)
Fotó: Tim Graham / Getty Images

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos az emelkedés a december 0,2 százalékos csökkenés után – írta a Reuters a pekingi statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai alapján. A hivatal 70 nagyvárost vizsgál, közülük 36-ban nőttek az árak, míg egy hónappal korábban ezt csak 15-ből jelentették. Éves összehasonlításban viszont 1,5 százalékos a csökkenés, ahogyan decemberben. 

A brit hírügynökség tudósítása szerint elemzők pozitív jelnek tekintik az áremelkedést, de úgy gondolják, hogy további támogatásra van szükség ahhoz, hogy erősödjön az egyelőre nyomott kereslet, és tartós maradjon a fellendülés. Piaci elemzők arra számítanak, hogy újabb könnyítésekről döntenek majd a parlament nagy érdeklődéssel várt március eleji ülésén vagy az után.

Úgy véljük, hogy a keresleti és finanszírozási oldalról egyaránt erős politikai támogatással az eladások a második negyedév végétől jelentősen megélénkülnek. Bármilyen korai fellendülés pozitív lesz a növekedési kilátások szempontjából

 – jelentette ki Csou Hao, a Guotai Junan International vezető közgazdásza.

rear view of woman playing with smartphone interior rear view of woman playing with smartphone interior,city skyline on background,shanghai,china. china, chinese, new, building, flat, skycreaper
Fotó: Getty Images

A világ második legnagyobb gazdaságának egyik motorja korábban az ingatlanszektor volt, amelyet azonban megrendített a gyenge kereslet és a fejlesztő társaságok egyre növekvő adósságállománya. Az építők nem fejeztek be projekteket, a vásárlók pedig nem voltak hajlandók törleszteni a jelzáloghiteleiket.
A kormányzat 2022 vége óta több erőteljes lépést tett a szektor talpra állítására, beleértve az ingatlanfinanszírozás ösztönzését, bizonyos feltételeknek megfelelő városokban pedig csökkentették vagy el is törölhették az első lakást vásárlók jelzáloghitelét.
Az ösztönzők révén és a koronavírus-járvánnyal szembeni szigorú intézkedések váratlan decemberi megszüntetésével javul ugyan a hangulat, de a fellendülés eddig nem volt egyenletes. 

Magánfelmérések szerint a lakáseladások alapterület szerint mintegy 20 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. 

A hivatalos értékesítési adatokat február közepén teszik közzé.
„Az ingatlanszektor válságának gyökerei a kereslet hosszú távú romlásában rejlenek. Ez nem javult. Az eladások azonban annyira nyomottan kezdték az évet, hogy rövid távú ciklikus fellendülés valószínűsíthető” – véli Mark Williams, a Capital Economics vezető ázsiai közgazdásza.