Franciaország vezetésével állapodott meg tizenegy európai uniós tagország kedden Stockholmban az atomenergia terén folytatott együttműködés mélyítéséről, az európai energetikai miniszterek találkozójának margóján.

France - Golfech nuclear power plant France, Golfech, 2022-07-21. The Golfech nuclear power plant in the Tarn-et-Garonne, Occitanie region, with one of the two reactors shut down due to corrosion problems. Reflection in the Garonne River. Photograph by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas.France, Golfech, 2022-07-21. La centrale nucleaire de Golfech dans le Tarn-et-Garonne, region Occitanie, avec un des deux reacteurs a l arret a cause de problemes de corrosion. Reflet dans la garonne. Photographie par Jean-Marc Barrere / Hans Lucas. (Photo by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Jean-Marc Barrere

A csoport találkozóját kezdeményező Franciaország mellett Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia által jegyzett közös közleményben a felek kiemelték, hogy 

az atomenergia egyike azon eszközöknek, melyekkel az éghajlati célokat el lehet érni, valamint biztosítani tudják az energiaellátás zavartalanságát is. 

A megbeszélésre hivatalos volt Svédország is, ám a közlemény aláírói között már nem szerepel.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy támogatják az új, elsősorban az innovatív technológiára épülő nukleáris fejlesztéseket, a már meglévő erőművek működését, valamint közös képzési programok elindításában és a tudományos együttműködés szorosabbra fűzésében is egyezségre jutottak.

„A megújuló energiaforrások ingatagok lehetnek. Szükség van stabil és fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásra, és csak egyet ismerünk, ez az atomenergia” – húzta alá Jozef Sikela cseh energiaügyi miniszter.

A találkozó kezdete előtt Agnés Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter azt mondta, a felek célja nukleáris szövetség létrehozása, amely szerinte erős üzenet lenne a további, európai egyeztetések során is. A francia politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dél-Korea, Kína, India és Japán is a szén kiváltásának fontos eszközeként tekint az atomenergiára, ráadásul 

az európai áramtermelés 25 százalékát biztosító atomenergia szén-dixoid-kibocsátása még a nap- vagy szélenergiáénál is alacsonyabb, így a karbonsemlegességgel kapcsolatos célok elérését is segíti.

Ebba Busch svéd energiaügyi miniszter azt mondta, tiszteletben tartják, hogy az egyes tagországok eltérő megoldásokat választanak a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása érdekében, Németország, Ausztria és Luxemburg ellenérzéseit fejezte ki az európai nukleáris tervekkel kapcsolatban.

„Gyorsnak kell lennünk, hogy győzzünk a klímaváltozás elleni versenyben. Az új atomerőművek építése 15 évig is eltart, és kétszer vagy háromszor drágábbak, mint a szél- és a napenergia” – szögezte le hétfőn Claude Turmes luxemburgi energiaügyi miniszter.