Az RWE vezérigazgatója szerint az európai gázárak nem térnek majd vissza a 2022-es csúcsokra, amikor a visszafogott orosz szállítások és a francia atomerőművek felújítása miatt aggódni kellett, hogy hiány alakul ki. A gáz ára tavaly augusztusban megközelítette a megawattóránkénti 350 eurót, pénteken viszont, azóta először, 50 euró alá csúszott. (Egy euró 383,99 forint.)

Floating LNG terminal arrived in Brunsbüttel
Európa nagy mennyiségben vásárolja az LNG-t. Fotó: AFP

„A helyzet a gázpiacon már nem olyan feszült, főleg amiatt, mert enyhe volt a tél, és a francia atomerőművek ismét a terveknek megfelelően működnek” – nyilatkozta a Reutersnek Markus Krebber. „Látunk-e ismét megawattóránkénti 350 eurós gázt Európában? Nem hiszem” – tette hozzá.
A hírügynökség emlékeztetett, hogy becslések szerint a gáztárolók 65 százalékig fel vannak töltve, miután az európai országok több milliárd eurót költöttek beszerzésre, hogy pótolják a kiesett orosz mennyiséget, és fokozták a cseppfolyósított gáz (LNG) vásárlását.
Az orosz gáztól leginkább függők közé tartozó Németországban az év végére várhatóan már hat lebegő LNG-terminál üzemel majd, míg az Ukrajna elleni orosz invázió előtt nem volt egy sem.
A projekt éles bírálatokat váltott ki a környezetvédőkből, akik szerint  túlságosan költséges, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy az zéró karbonkibocsátású gazdaság létrehozására törekszik. Krebber azonban úgy gondolja, hogy a terminálok kiépítésére elővigyázatosságból szükség volt.
 

Ez olyasmi, mint a biztosítás: jobb így, mint ismét abba a helyzetbe kerülni, amilyenben 12 hónapja voltunk

– vélekedett.