Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot vetne ki az orosz alumíniumra, akár már ezen a héten. A lépést hónapok óta fontolgatja Washington, az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy Oroszország elárasztja az olcsó orosz termékkel az amerikai piacot.

- Russia's President Dmitry Medvedev (L) listens to CEO of Russian metals giant UC Rusal Oleg Deripaska (R) as he visits Rusal aluminium smelter in Sayanogorsk, in Russia's Eastern Siberian province of Khakassia, on March 11, 2011.   AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ KREMLIN POOL/ DMITRY ASTAKHOV (Photo by DMITRY ASTAKHOV / KREMLIN POOL / AFP)
Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök és Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha.
Fotó: Dmitrij Asztakov / AFP

Joe Biden elnök még nem bólintott rá a javaslatra, mert tart az amerikai ipart érintő járulékos veszteségektől, főként a repülő- és autóiparban. Egy ilyen mértékű vám ugyanis gyakorlatilag lenullázná az orosz alumínium amerikai importját, amely a teljes behozatal 10 százaléka körül mozog hagyományosan – írja a Bloomberg.

Oroszország a világ második legnagyobb alumíniumtermelője Kína után, ám tavaly októberben az amerikai már majdnem lenullázódott, amikor először merült fel a tiltás lehetősége a Fehér Ház részéről. Azonban novemberben már ismét több mint 11 ezer tonna érkezett az orosz fémből az Egyesült Államokba, amit decemberben hasonló mennyiség követett, míg januárban 9700 tonna alumínium utazott Oroszországból Amerikába.

A vám bevezetéséről szóló híresztelések alig pár héttel követik egy volt FBI ügynök letartóztatását, aki a vádak szerint a Ruszal orosz alumíniumipari óriás alapítójának, a szankciók alá vont Oleg Gyeripaszkának dolgozott.