Az Oroszországba irányuló német tavaly 45 százalékkal, 15 milliárd euróra esett vissza, ami évtizedek óta a legalacsonyabb szint – számolt be kedden a Német Keleti Üzleti Szövetség (Osteuropaverein der Deutschen Wirtschaft).

Cuxhaven, Germany - 02.25.2022: Fully loaded container cargo ship with CONTAINERSHIPS letters on its side sailing into the port of Cuxhaven. Supply chain crisis. Sanctions against Russia.
Fotó: Shutterstock

AnPutyin Ukrajna ellen indított háborúja miatt bevezetett uniós szankciók és a német vállalatok Oroszországból való kivonulása miatt „gyorsan halad a leválás az orosz piacról, és ez a folyamat 2023-ban is folytatódni fog” – mondta berlini sajtótájékoztatóján Michael Harms, a szövetség ügyvezető igazgatója a Reuters tudósítása szerint. 
Míg a német gazdaság meglepően gyorsan alkalmazkodott az orosz energiaszállítások leállásához, a szervezet szerint az orosz gazdaság válság felé tart. Nem fog ugyan egyetlen éjszaka alatt összeomlani, hangsúlyozta Harms, de 

a szankciók, a külföldi vállalatok kivonulása és a több százezernyi fiatal munkaerő exodusa mérgező hatással jár.

Az Oroszországba irányuló német export csökkenését egyébként bőven ellensúlyozta az egyéb közép- és kelet-európai piacokra irányuló kivitel két számjegyű növekedése. Harms beszámolója szerint a Közép- és Kelet-Európával folytatott német 2022-ben új csúcsra, 562 milliárd euróra emelkedett. (Egy euró 383,9 forint.) Ezzel Közép- és Kelet-Európa 29 országa továbbra is a teljes német külkereskedelem 18 százalékát adja, többet, mint Kína és az Egyesült Államok együttvéve.
Az Ukrajnával folytatott kereskedelem 2022-ben mindössze 7 százalékkal esett vissza, kevesebbel, mint amire számítani lehetett, sőt késő ősz óta ismét kezd fellendülni – tette hozzá Harms.