A Fox News amerikai televízió egyes kommentátorai is hangoztatták a csatorna műsoraiban Donald Trump volt amerikai elnök és szövetségesei azon állítását, hogy a Demokrata Párt elcsalta a 2020-as elnökválasztást, amelyből Joe Biden került ki győztesként – ismerte el Rupert Murdoch, a Fox News televíziót is tulajdonló Fox Corp. vezérigazgatója.

Donald Trump meets Australian Prime Minister on USS Intrepid aircraft carrier Rupert Murdoch, Executive Chairman of News Corp, speaks during a dinner to commemorate the 75th anniversary of the Battle of the Coral Sea during WWII onboard the Intrepid Sea, Air and Space Museum May 4, 2017 in New York, New York. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Rupert Murdoch elismerte, hogy a Fox is terjesztette a választás elcsalásáról szóló híreket.
Fotó: Brendan Smialowski

Murdoch a médiavállalat elleni rágalmazási perben tett tanúvallomásának hétfőn napvilágra került részletei szerint

 

azt is elismerte, hogy nem tett semmit annak érdekében, hogy leállítsa ezeknek a nézeteknek a népszerűsítését a televízió műsoraiban.

 

A Fox News ellen az elektronikus szavazási hardvereket és szoftvereket gyártó Dominion Voting Systems indított eljárást rágalmazás miatt. A hétfőn közzétett bírósági dokumentumok között volt Murdoch vallomásának azon része, amelyben arra a kérdésre válaszolt, hogy tudomása volt-e arról, hogy a csatorna egyes kommentátorai – Lou Dobbs, Maria Bartiromo, Jeanine Pirro és Sean Hannity – teret adtak a műsorokban Trump állításainak.

Murdoch elmondása szerint hetekkel a választás előtt, még 2020 szeptemberében szorgalmazta, hogy Lou Dobbs kerüljön le a csatorna képernyőjéről, mert szélsőségesnek találta. Azt is mondta, kifejezetten rossz, hogy Rudy Giuliani volt New York-i polgármester Trump tanácsadója, mert tévesen ítéli meg a dolgokat és szélsőségesen pártos gondolkodású.

Arra a kérdésre, hogy kérhette volna-e azt, hogy Giuliani, illetve Trump egy másik ügyvédje, Sidney Powell ne kerülhessen adásba, Murdoch azt felelte, hogy lett volna erre lehetősége, de nem tette meg.

Korábbi hírek szerint Rupert Murdoch 1,6 milliárd dollárnyi kártérítést fizethet a Fox News miatt.

A denveri székhelyű Dominion Voting Systems azért indított pert, mert úgy vélte, a Fox News bizonyos munkatársai szándékosan felerősítették Trump egyes támogatóinak azokat az állításait, amelyek szerint a Dominion által gyártott szavazógépek meghamisították a 2020-ban leadott voksokat. A Dominion Voting Systems szerint a Fox olyan vendégeknek adott megszólalási lehetőséget, akik hamisan vádolták és rágalmazták a vállalatot, ráadásul mind a Fox News, mind a Fox Corp. vezetősége tisztában volt azzal, hogy köztudott hazugságokat állítottak, és bár hatalmukban állt volna ezt leállítani, mégsem tettek semmit.