Beidézte a bíróság Rupert Murdochot, a The News Corporation elnökét, mert a médiavállalathoz tartozó Fox News hírtelevízió választási csalással vádolt meg egy elektronikus szavazási rendszereket fejlesztő céget – számolt be a The Washington Post.

A 91 éves médiamágnást a jövő héten hallgatják meg az 1,6 milliárd dolláros (több mint 630 milliárd forint) rágalmazási per ügyében 

Celebrity Sightings In Los Angeles - November 12, 2019
Fotó: PG / Bauer-Griffin

A pert a Dominion Voting Systems választási technológiai cég indította a televízió ellen, a vállalat szerint 

a televízió szándékosan terjesztette azt a hamis hírt, hogy a cég választási csalásban vett részt Joe Biden oldalán a 2020-as elnökválasztáson.

Korábbi bírósági jegyzőkönyvek idézték azokat a műsorokat, amelyekben azt állították, hogy 

a Dominion „olyan algoritmust futtatott, amely Trump szavazatait Bidennek ítélte oda”, és „gépeket használta ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű szavazatot számoljon el Biden javára”.

A Dominion állítása szerint a csatorna birtokában voltak olyan dokumentumok is, amelyek bizonyították volna, hogy a cég ellen hozott állítások nem igazak. A konzervatív Fox News többször is tagadta, hogy jogsértést követetett volna el, mondván, hogy az általuk sugárzott információk közérdekűek voltak, és egyszerűen a hírcsatorna munkáját képezték ezeknek a közlése. Szerintük 

az ellenük indított per a sajtószabadság elveinek a megsértése és „felháborító” a követelt pénzösszeg. 

A Dominion szóvivője a The Washington Postnak azt mondta, hogy a televízió ahelyett, hogy felelősségteljesen cselekedett volna, inkább folytatta a hamis információk terjesztését. „A Fox felelősségre vonására összpontosítunk, biztosak vagyunk benne, hogy az igazság végül győzni fog” – tette hozzá. 

Tavasszal jelent meg az Ez nem múlik el: Trump, Biden és a harc Amerika jövőjéért című könyv, amelyben az író állította, hogy Joe Biden amerikai elnök zárt ajtók mögött 

Amerika legpusztítóbb erejének a Fox Newst, annak társügyvezetőjét, Rupert Murdochot pedig a világ legveszélyesebb emberének nevezte. 

Rupert Murdoch a The News Corporation cégén keresztül több száz kiadó tulajdonosa világszerte, köztük az Egyesült Királyságban (The Sun és The Times ), Ausztráliában (The Daily Telegraph, Herald Sun, The Australian ), az Egyesült Államokban (The Wall Street Journal, New York Post ), tulajdonosa a HarperCollins könyvkiadónak, valamint a Sky News Australia és a Fox News televíziós csatornáknak. A médiamogul és családja vagyonát a Forbes idén 17,3 milliárd dollárra (6,8 ezer milliárd forint) becsülte.

 

Címlapkép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto / AFP