A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

TikTok eltávolítása
Száműzhetik Amerikából a TikTokot.
Fotó: Getty Images

A népszerű videómegosztó alkalmazás használatát a kongresszus már előzőleg betiltotta  a szövetségi kormányzati eszközökön, miközben egyre több olyan kritika lát napvilágot, hogy a kínai kormány az ott szerzett adatokat saját céljaira használja fel.

A vállalat azt állítja, hogy a kínai kormány semmilyen hozzáféréssel nem rendelkezik az amerikai állampolgárok adataihoz, és nem tudja manipulálni a tartalmakat.

A Google és az Apple vezérigazgatójának eljuttatott levélben Bennett az állampolgárok védelmére szólított fel.

Egyetlen, a Kínai Kommunista Párt diktátumainak kitett cégnek sem szabad megengedni, hogy ilyen széles körű adatgyűjtést hajtson végre amerikai állampolgárokról vagy meghatározhassa, hogy milyen információk jutnak el a lakosság harmadához

– olvasható a levélben. A demokrata párti szenátor a TikTok alkalmazás mielőbbi törlésére szólította fel az a két céget.

A demokraták mellett – a képviselőházban nemrégiben többséget szerző – republikánusok is az alkalmazásban rejlő nemzetbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A külügyi bizottság még ebben a hónapban szavazást tart egy olyan javaslatról, amely ellehetetlenítené a TikTok használatát az Egyesült Államokban.

2020-ban Donald Trump megpróbálta megakadályozni az új felhasználóknak a TikTok letöltését, de a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést.

Brüsszeli fenyegetőzés: betilthatják a TikTokot az EU-ban

A kínai közösségimédia-platformnak számolnia kell a következményekkel, ha nem tartja be az EU új digitális szolgáltatási törvényében foglalt szabályokat.