Költségei mérsékelt növekedésének és jó minőségű hitelállományának köszönhetően közel egytizedével, 9,8 százalékkal, 110,1 milliárd rubelre (1,51 milliárd dollár) nőtt éves bázison a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, a Sberbank nettó nyeresége januárban – közölte csütörtökön a pénzintézet, amelynek magyar leánya tavaly a háború kitörését követően vált fizetésképtelenné.

Fotó: AFP

Az átfogó nyugati szankciók által sújtott, egyebek között a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatból és Európa nagy részéből is kitiltott bankház tavaly az első fél évben veszteségbe csúszott, az egész évet tekintve pedig 76 százalékkal csökkent a nyeresége.

Az év második felében viszont a közel 107 millió lakossági ügyfelének hála visszatért a nyereségességhez. Javította tőkemegfelelési mutatóját, illetve több üzletágában is növekedési pályára állt.


 

A nettó kamatbevétel januárban 16,4 százalékkal, 173,8 milliárd rubelre emelkedett a lakossági hitelek arányának növekedése és a devizaeszközök arányának visszaesése nyomán

– tette hozzá a Sberbank.

A nettó díj- és jutalékbevételek 14,9 százalékkal, 45,6 milliárd rubelre emelkedtek, a bank kockázatiköltség-mutatója pedig a megszokottnak tekinthető 1,1 százalékos szint közelében alakult.

Az orosz bankok devizahitel-állománya 2022-ben 18,2 százalékkal, azaz 30,2 milliárd dollárral zsugorodott – közölte a központi bank a múlt hónapban –, mivel Moszkva fokozottan törekedett a dollárral és más, úgynevezett barátságtalan devizákkal szembeni kitettsége csökkentésére.
A bank lakossági hitelállománya ugyanakkor 1 százalékkal bővült januárban, elsősorban a jelzáloghitelezés és a hitelkártya-használat felpörgése miatt, míg a vállalati kölcsönállomány 0,9 százalékkal mérséklődött, ami több nagy hitelfelvevő törlesztésének köszönhető.

A Sberbank részesedése az orosz hitelkártyapiacon január 1-jén 46,3 százalék volt, ez 2,5 százalékpontos növekedés éves összevetésben,

 és aláhúzza a hitelező domináns pozícióját az orosz bankszektorban és az egész gazdasági életben.
Az orosz bankok a háború kitörése után sokáig szüneteltették a pénzügyi eredményeik közlését, a Sberbank is csupán novemberben indította újra a rendszeres adatközlését. 

A szankciók miatt 2022-ben veszteségessé vált VTB Bank, a második legnagyobb orosz pénzintézet még nem tett közzé hasonlóan részletes jelentést.

Nagy húzásra készül a Sberbank

Lenyomnák a hagyományos hitelintézeteket és a kriptotőzsdéket is.