Decentralizált pénzügyi (DeFi) platform elindítását tervezi a legnagyobb orosz bank, a Sberbank a következő hónapokban. A pénzintézet elmondta, hogy szeretné az orosz decentralizált pénzügyi szektort a világ legjobbjává tenni, és jelenleg saját felületének béta-tesztelésén dolgozik.

Sberbank, known as Sber logo seen on a building during the SAINT PETERSBURG, RUSSIA - 2023/01/06: Sberbank, known as Sber logo seen on a building during the sanctions against Russian banks. (Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Vajon nemsokára a metaverzumban is nyit fiókot az orosz bank?
Fotó: Getty Images

A DeFi platformok a hagyományos bankokat és kriptotőzsdéket szeretnék leváltani blokkláncon alapuló technológiák segítségével. A technológia támogatói szerint ez csökkentheti a banki költségeket, és a hagyományos pénzügyi közvetítőket idővel teljesen le is válthatja. 

A kritikusok szerint azonban a modell valójában kevés valós felhasználási lehetőséget nyújt, és tele van a kriptoszektort jellemző problémákkal.

Az sem teljesen világos, hogy egy központi szereplő által létrehozott DeFi platform mitől lenne decentralizált, bár ezek a részletkérdések ritkán zavarják a rajongókat, akik az FTX csődje után igyekeztek azt mint a centralizált megoldások kudarcát feltüntetni. Azonban valójában a legtöbb DeFi platform csak a nevében decentralizált, ahogy a bányászatának több mint felét is mindössze két vállalkozás adja a Blockchain.com adatai szerint.

A Sberbank márciusban indítja el a megoldás nyílt tesztjét, és április végétől már a kereskedelmi működést is megkezdené. A bank szolgáltatása az Ethereum blokkláncon alapul majd a tervek szerint – írja a Reuters.

Oroszország kapcsolata a kriptodevizákkal nem teljesen konfliktusmentes, tavaly év elején a jegybank még a betiltásukat javasolta, de többször felmerült már a szabályozásuk vagy épp a nemzetközi kereskedelemben történő alkalmazásuk is.