Közvetlenül a háztartásoknak kellene 4 ezermilliárd jüant (580 milliárd dollár) kifizetni a kínai fogyasztás felpörgetése céljából, ugyanis a koronavírus-járvány idején a bérek növekedése meglehetősen lassú volt az országban Caj Feng, a kínai központi bank monetáris tanácsának tagja szerint.

Angry,Husband,Shouting,At,His,Wife,,Sad,Asian,Couple,Sitting
Fotó: Shutterstock

A lakosság jövedelme az elmúlt pár évben nem emelkedett túlzottan, így a fogyasztás nem képes támogatni a gazdasági növekedést a jegybankár szerint.

Hozzátette, hogy ezt alternatív módon, az ország társadalombiztosítási rendszerén keresztül is lehetne orvosolni, ám részleteket nem árult el.

A lakossági fogyasztás azután került a középpontba, hogy a hónap során a kínai vezetők jelezték, elkerülnék az infrastrukturális beruházásokon vagy a lakáspiacon keresztüli nagy élénkítőcsomagot, ami jelzi, hogy a háztartások vezethetik a gazdasági növekedést a világ második legnagyobb gazdaságában. A hivatalos adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom felpattanása volt látható az év első két hónapjában, ám a márciusi nagy frekvenciájú adatok már a lakossági költekezés visszaesésére utalnak, például a gépjárművek piacán.

Több közgazdász is kérdéseket vetett fel a fogyasztás bővülése mint gazdasági hajtóerővel szemben, miután a múlt hónapban a Bloomberg Economics számításai arra utaltak, hogy 

a járvány alatt a kínaiak nem takarítottak meg akkora összeget, amekkoráról a korábbi becslések szóltak. 

Azonban mindeddig a kínai vezetők visszautasították a lakosság közvetlen támogatásáról szóló akadémiai és szakértői javaslatokat, helyette a vállalkozásokat támogatták a munkahelyteremtés és a beruházások bővítése céljából.

Caj, aki szombaton egy konferencián adott hangot a gondolatainak, arról is beszélt, hogy a megtakarítások egy relatíve szűk és gazdag csoport kezében összpontosultak, ami aligha segíti a fogyasztás szárnyalását. Ez utóbbihoz az alacsonyabb jövedelmű csoportoknak juttatott 4 ezermilliárd jüanra lenne szükség – írja a Bloomberg.

A jegybankár felhívta a figyelmet a emelkedett szintjére is az elmúlt években, ami tovább rombolja a háztartások vásárlóerejét és önbizalmát. Különösen nagy gondot okozhat, hogy a leginkább költekezni hajlandó fiatalok körében kifejezetten magas az állástalanok száma. Caj bizonyítékul egy kutatásra hivatkozott, mely szerint a 16–24 évesek hajlamosak a leginkább megnyitni a pénztárcájukat.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a jegybank monetáris tanácsának egy másik tagja, Vang Ji-ming, aki egy szombaton megjelent írásában arról írt, hogy a háztartások vagyonát szisztematikusan rombolták az elmúlt években, ami óvatosabb fogyasztáshoz vezethet. Az ő javaslata szerint a kormánynak a közszolgáltatásokra kellene többet költenie, hogy segítse az alacsony és közepes jövedelmű háztartásokat.