Tavaly év végétől hirtelen és gyors ütemű újranyitás kezdődött Kínában, aminek következtében az élet egyre több területén normalizálódik a helyzet. Például a forgalmi dugók gyakorisága, a jegyirodák forgalma, valamint a közúti és légi közlekedési statisztikák is megközelítik a koronavírus miatti lezárások előtti időszakot – írja közleményében a Fidelity International.

China to cut wind, solar power prices as construction costs fall
Bővül és zöldül a kínai infrastruktúra. Fotó: AFP

 

Kimagasló számokat produkált a kínai gazdaság nagy része

A kínai beszerzésimenedzser-indexek (BMI-k) februárra széles körű és gyors felpattanást mutatnak. A feldolgozóipari index a januári 50,1-es szintről februárban 52,5-re ugrott, ami azon kívül, hogy jóval meghaladta a konszenzusos várakozásokat, évtizede nem látott, erős bővülést mutat. A szolgáltatásipari index 54,4 pontról 56,3-re nőtt, ami szintén jócskán meghaladja az elemzői várakozást.

A lakossági bankbetétek és hitelek közötti jelentős eltérés azt bizonyítja, hogy normalizálódik a fogyasztás
 

A fogyasztás növekedését mutatja, hogy a lakossági bankbetétek csökkennek, a hitelek száma pedig nő.

Az ingatlanpiaci kereslet azonban még gyenge, a lakosság hitelfelvételi kedve még visszafogott 

– írja a Fidelity International a közleményében.

Al-Hilal István, a szervezet szakértője szerint a lesz a politika legfontosabb prioritása a következő 12 hónapban. Vélekedése szerint ezt költségvetési és monetáris szinten is erősen megtámogatják. 

Az első negyedévben a növekedés valószínűleg jókora erősödést mutat, és elég lendülete lesz ahhoz, hogy Kína 2023-ban is erős évet zárjon, ami pozitívan befolyásolja a fejlett világ piacait.

Az várhatóan tartós lesz, így érdemes figyelni a kínai újranyitást, amely megemelheti a nyersanyagárakat és tovább bonyolíthatja a fejlett világ megszorításait – mondta Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója.

Az infrastruktúra kiépítése egyre gyorsul, ráadásul a fő hangsúlyt a megújuló energiaforrásokra és a magasan hozzáadott értékekre helyezik át. Az általános befektetések egyensúlya a fogyasztás irányába mozdul, amit a Fidelity kulcsfontosságú tendenciának nevez.

Az ázsiai államnak a világkereskedelemben mintegy 12 százalékos részesedése van, amivel erőteljesen integrálódott a globális gazdasági és pénzügyi rendszerbe, sokkal jobban, mint Oroszország. Ha Kínát hasonló mértékű szankciókkal sújtanák, mint Putyin országát, annak rendszerszintű és robusztus hatása lenne a világgazdaságra és a pénzügyi struktúrára.

ez a jó_Kínai nettó nemzetközi befektetések alakulása
 

Összességében a Fidelity megnövekedett volatilitás mellett a kínai eszközök további értéknövekedésére számít, miközben folytatódni fog a kínai piaci hozamok jelenlegi és jövőbeli mozgatórugóinak pragmatikusabb átértékelődése.

Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

Mélyebb gazdasági válság lesz , ha ideológiai indíttatásból az és Kína közötti gazdasági együttműködés megszűnik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban.