Új koncepciót dolgoz ki a zaporizzsjai atomerőmű védelmére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) – jelentette ki Rafael Grossi főigazgató, aki ennek érdekében az oroszokkal és az ukránokkal is egyeztet. 

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Six VVER-1000 pressurized light water nuclear reactors, each generating 950 MWe, make the Zaporizhia Nuclear Power Station the largest NPP in Europe and among the top 10 largest in the world, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, July 9, 2019.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Zaporizzsjai atomerőmű
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint kiemelten fontos a zaporizzsjai atomerőmű védelme.
Fotó: Dmytro Smolyenko

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a létesítmény nem lehet katonai célpont. Egy nukleáris baleset mindenkit érintene, ezért mindenképpen el kell kerülni.

Az atomerőművet nem szabad megtámadni és a másik fél megtámadására felhasználni. Az ügynökség megpróbál reális intézkedéseket kidolgozni, amelyekben minden fél egyetérthet

– szögezte le szerdán, amikor meglátogatta az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőművet.

Grossi elmondta, hogy a NAÜ kezdetben egy biztonsági zóna létrehozására összpontosított az erőmű körül, most pedig inkább magára a védelemre és az elkerülni kívánt esetekre koncentrál.

A főigazgató szerint a biztonsági helyzet egyértelműen nem javul az atomerőmű körül, sőt, a katonai a műveletek intenzitása a körzetben fokozódik. Mint mondta, minden lehetséges intézkedést meg kell hozni az erőmű megvédésére.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a főigazgatónak megmutatták a károkat, amelyeket az ukrán találatok okoztak az épületekben, köztük a 4. blokk hűtőtartályaiban.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója biztosított az orosz álláspontról, amely megegyezik az ügynökségével, miszerint az atomerőmű nem lehet támadások célpontja. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a létesítmény nem lehet zsarolás és manipuláció eszköze. Jurij Csernicsuk, a létesítmény igazgatója kijelentette, hogy minden szükséges előírást betartanak a zaporizzsjai atomerőműben a biztonság szavatolásához. 

Az ENSZ szakosított szervezetének vezetője fél éven belül másodszor látogatott el az erőműbe. Grossi első alkalommal 2022 szeptemberében, egy sikertelen ukrán elfoglalási kísérlet után járt ott.

Az Enerhodarban működő zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Hat erőműblokkjának összkapacitása 6 gigawatt. Az orosz erők 2022. február végén foglalták el a helyszínt. Az orosz hatóságok szerint az ukrán hadsereg azóta rendszeresen lövi a város lakónegyedeit és az erőmű területét, drónokat, nehéztüzérséget és sorozatvetőket vet be a létesítmények ellen.

A támadások zömét a légvédelmi rendszer elhárította, ám több alkalommal jelentették, hogy találat érte az intézmény infrastruktúráját és a nukleárishulladék-tároló területét. Az erőmű védelmében mérnöki szerkezeteket emeltek, amelyek úgynevezett biztonsági párnát képeznek – magyarázta az MTI.