Nemzetközi gazdaság

Az ukránok 80 százaléka már most belépne a NATO-ba

Van, amiben az orosz támadás biztosan nem érte el a célját. Ukrajna lakosságának jelentős többsége a NATO- és az EU-csatlakozás mellett áll.

Ukrajna lakoságának 82 százaléka támogatja az észak-atlanti katonai tömbhöz (NATO) való csatlakozást, míg az uniós integrációt ennél is többen, a népesség 85 százaléka igényelné – derült ki a Kijevi Nemzetközi Közvélemény-kutató Intézet friss felmérésének adataiból.

Kyiv,,Kiev,,Ukraine,-,August,24,,2021:,Many,Flags,Of
KYIV, KIEV, UKRAINE - August 24, 2021: Many flags of Ukraine and the European Union flutter against a clear sky. Emblem of NATO, the concept of the European Union, cooperation and friendship.
NATO, Ukrajna
Az ukránok 80 százaléka már most belépne a NATO-ba.
Fotó: Shutterstock

A nyugati tömbhöz történő csatlakozás támogatóinak száma Nyugat-Ukrajnában még az országos átlagnál is magasabb. A legkevésbé Kelet- és Dél-Ukrajnában tartják ezt prioritásnak, ugyanakkor még ezeken a vidékeken is 72, valamint 80 százalékos a csatlakozást támogatók aránya – írta a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Az orosz–ukrán háború tavaly februári kezdete óta folyamatosan emelkedik a NATO-hoz és EU-hoz való csatlakozást akarók aránya keleti szomszédunknál. A legutóbbi, tavaly áprilisban végzett felmérés idején 80 százalék körüli volt az arányuk, ez most még tovább emelkedett.

Ukrajnában a 2014-es Euromajdan után kezdett meredeken emelkedni a nyugati közeledésre prioritásként tekintők száma. Korábban ugyan erősen megosztott volt az ukrajnai társadalom a kérdésben, az Oroszországgal folyamatosan romló viszony, majd a Moszkva által indított invázió következében a döntő többség mára már egyértelműen a NATO- és EU-tagságban látja az ország biztonsági garanciáit.

Kijev tavaly nyáron megkapta Brüsszeltől a tagjelölti státuszt. Bár ez a legtöbb esetben csak az első lépések egyike az integráció felé, az ukrán vezetés bízik benne, hogy még az idén megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. A NATO-csatlakozás kapcsán pedig az idén nyáron esedékes csúcstól vár határozott előrelépést Kijev.

Medvegyev: Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba keveredni a NATO-val

Bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak bármilyen fegyver bevetésére – figyelmeztetett a volt államfő.

 

Oroszország EU NATO Ukrainszkaja Pravda
Kapcsolódó cikkek