BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem felére zuhant Oroszország olajbevétele februárban

Az olajbevételek 48, a földgázból származó költségvetési források 42 százalékkal apadtak múlt hónapban.

Csaknem felére zuhant vissza Oroszország olaj- és gázbevétele februárban, azt követően, hogy az orosz nyersolajra és kőolajtermékekre vonatkozó nyugati korlátozások hatályba léptek, az Európába irányuló gázexport pedig visszaesett. 

Gasoline shortage, energy crisis in cold season. Control of transportation and transmission of oil and gas in winter Close up of frozen snowy faucet valve on pipe tube in oil and gas field
Fotó: Olga Rolenko

A kőolajból és földgázból származó adóbevételek múlt hónapban 46 százalékkal, 521 milliárd rubelre (6,91 milliárd dollárra) zuhantak vissza az egy évvel korábbihoz képest az orosz pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint.

Nyersolajból és kőolajtermékekből 48 százalékkal kevesebb pénz, 361 milliárd rubel folyt be az államkasszába, ez a két tétel az energiahordozókból származó bevételek mintegy kétharmadát adta. A jókora csökkenés mögött nagyrészt az Ural típusú nyersolaj árának zuhanása áll. Az orosz olajfajta hordónkénti ára mindössze 49,5 dollár volt múlt hónapban, egy éve viszont még ennek közel duplájáért, 92,1 dolláros áron lehetett hozzájutni.

A földgázeladásból származó költségvetési hozzájárulás 42 százalékkal esett vissza a 2022. februári, közvetlenül az ukrajnai háború elindítása előtti szinthez képest, döntően az Európába irányuló szállítások részleges leállítása nyomán. 

Januárban is hasonló mértékű kiesést mértek a Kreml statisztikusai, a kieső energiapiaci bevételek következében akkor 1760 milliárd rubeles hiány keletkezett az orosz költségvetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.