A Heger-kormány becslése szerint 2022-ben az extraadó révén mintegy 400 millió eurót vontak el a társaságtól, idén ez az összeg akár a 700 millió eurót is elérheti. Az egykor vezető kormánypárt, a minden kormányzati pozíciójából kipenderített Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek (OLaNO) egyébként azt javasolta, hogy az mértékét emeljék 90 százalékra, ám erre már nem talált parlamenti támogatást. 

12,May,2018,,Slovakia,,Bratislava:,Slovnaft,Gasoline,Filling,Station,On
12 MAY 2018, SLOVAKIA, BRATISLAVA: Slovnaft gasoline filling station on the Bratislava city street
Fotó: Shuttrstock

Az egyébként lehetővé teszi a kiugróan magas nyereséget terhelő különadók kivetését, ám ajánlása szerint ennek mértéke 33 százalék lehet. 

A képhez hozzátartozik, hogy nem a teljes profitot terheli a különadó, csak az elmúlt 5 év átlaga feletti részt. A Slovnaft a szóvivőjén keresztül máris jelezte, hogy jogászaival megvizsgáltatja a törvényt, viszont ezt ígérte már tavaly is az 55 százalékos adó kivetésekor. 

Anton Molnár szóvivő tudatos politikai támadásként értékelte a lépést. 

Ha Zuzana Caputová államfő aláírja a törvényt, akkor az májusban lép hatályba. Visszatérve a kormányfői posztról parlamenti képviselővé visszaeső Igor Matovicra, korábban azzal érvelt a magasabb extraadó mellett, hogy az így befolyó többletpénzt a szeptember 30-i előre hozott választáson résztvevő polgárok között kell szétosztani…

A Slovnaft szakszervezetei csütörtök délután tüntetést szerveznek, mert nem elégednek meg a cég által felajánlott 10 százalékos béremeléssel. A szakszervezetek 18 százalékot követelnek, ami magasabb a tavalyi szlovákiai (15,4 százalék) mértékénél is. Egyébként a cégben nagyon vonzók a fizetések, még pozsonyi mércével mérve is. Anton Molnár szóvivő közölte, hogy az átlagbér 2900 euró, s ebbe nincs beleszámítva a cégvezetés keresete. Az olajtársaság most eleve nehéz helyzetben van, egyrészt az extraadó miatt, másrészt azért, mert az orosz nyersolajról való leválás pótlólagos beruházásokat igényel – ennek költségeit mintegy 200 millió euróra becsülik.