Egy orosz férfi lelőtte a helyi katonai toborzóbizottság vezetőjét egy szibériai városban számolt be a The Guardian. Az eset Uszt-Ilimszk városában történt, a gyilkosságról videó is készült: 

a felvételen az látható, hogy a toborzóirodában egy fegyveres rálő a tisztviselőre, majd ezt követően a helyszínen várakozók fejvesztve elmenekülnek. A jelentések szerint legalább három lövés dördült el.

Ellentmondásos hírek szólnak arról, hogy meghalt-e a parancsnok, akit egy másik videó tanulsága szerint kivittek az épületből, majd hordágyra tettek, a felvételen azonban úgy tűnt, hogy már nem mozdult meg.

Az irkutszki régió kormányzója, Igor Kobzev a Telegram nevű platformon azt írta, hogy a toborzás vezetőjét válságos állapotban vitték kórházba, illetve a lövöldözőt már őrizetbe vették. 

Egy szemtanú szerint az elkövető azután nyitott tüzet a parancsnokra, hogy egy eléggé „ügyetlen” buzdító beszédet tartott a besorozott férfiaknak. 

»Senki sem fog menni sehova«– mondta az elkövető pillanatokkal a lövés előtt

– számolt be egy szemtanú a Baikal People hírügynökségnek. 

A hétvégén több mint kétezer embert tartóztattak le tömegtüntetéseken azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette a tartalékosok részleges mozgósítását. A Mahacskalában zajló tüntetések alatt több mint 100 embert állítottak elő – közölte az OVD-Info független orosz emberi jogi szervezet. A BBC beszámolója szerint 

Dagesztán Oroszország főként muszlim régiója, ahol magasabb a halálos áldozatok száma, mint a háború bármely más tartományában.

A BBC orosz szolgálatának legutóbbi elemzése szerint  legalább 301 dagesztáni katona halt meg, tízszer több áldozatot szedett az Ukrajna elleni invázió, mint Moszkvában. A valós szám valószínűleg sokkal magasabb. Míg az elmúlt napokban nagy tüntetések zajlottak Oroszország nagyvárosaiban – csak szombaton több mint 700 embert tartóztattak le. 

Police officers detain a woman in Moscow on September 24, 2022, following calls to protest against the partial mobilisation announced by the Russian President. - President Vladimir Putin called up Russian military reservists on September 21, 2022, saying his promise to use all military means in Ukraine was "no bluff," and hinting that Moscow was prepared to use nuclear weapons. His mobilisation call comes as Moscow-held regions of Ukraine prepare to hold annexation referendums this week, dramatically upping the stakes in the seven-month conflict by allowing Moscow to accuse Ukraine of attacking Russian territory.
Fotó: AFP

Az egyik Dagesztánban készült videón az látszik, hogy 

egy tiszt megpróbál elfutni a tüntetők elől, akik közül többen is feltartják az egyenruhás férfit.

Másutt nők nagy csoportja szembeszállt egy toborzóközpontot őrző tiszttel, és dühösen elítélték az ukrajnai háborút, egyikük pedig azt mondta, hogy „Oroszország egy másik ország területére hatolt be”.

Miért viszi el a gyerekeinket?

– kiabálták az asszonyok. 

Kit támadtak meg? Oroszországot megtámadták? Nem jött ide senki, mi támadtuk meg Ukrajnát! Oroszország támadta meg Ukrajnát! Legyen vége a háborúnak

 – hangoztatták.

Az OVD-Info arról is beszámolt, hogy az Endirei nevű településen a helyi lakosok elzártak egy szövetségi autópályát, hogy megakadályozzák, hogy a toborzók betegyék a lábukat a faluba.  

Ugrik az orosz útlevél, ha valaki nem hajlandó harcolni Oroszországért

A Vlagyimir Putyin által bejelentett mozgósítás messze nem aratott osztatlan sikert.

Sok fiatal orosz férfi  megpróbált elmenekülni az országból, és átjutni a szomszédos Finnországba és Grúziába. Országszerte pedig arról érkeztek hírek, hogy sok, a besorolásra alkalmatlan embert próbálnak elvinni katonának. 

Oroszország európai szomszédai nem segítenek a sorozás elől menekülőknek

Kérdéses, hogy mi a helyes cselekedet a sorozás elől menekülők kapcsán. Míg egyesek szerint esélyt kell adni azoknak az oroszoknak, akik Putyin rendszerének ellenségei, mások szerint ez csupán a rendszert erősítené meg.