A hír tavaly röppent fel , hogy jó tíz éve szinte folyamatos lejtmenetben lévő, ám globálisan rendkívül népszerű, száznál is több országban 37 ezer éttermet működtető Subway láncot eladnák a tulajdonosok. A Sky News értesülései szerint a vevőkereséssel megbízott Morgan Stanley jó munkát végzett: a globális tőkepiac nagyragadozói csapnának le az ígéretes falatra.

06.14.18,St.,Petersburg,,Russia,Subway,Restaurant 06.14.18 St. Petersburg, Russia Subway restaurant
Subway étterem Szentpéterváron – a franchise-rendszer miatt nem tudtak kivonulni
Fotó: Darya Kaufman

Az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Sky News közölte, hogy a Goldman Sachs Asset Management, valamint a kockázati tőkében utazó Bain Capital, a TDR Capital és a TPG jelezte, hogy érdekelné őket az üzlet. A világ egyik legnagyobb gyorsétterem-hálózatának értékét 10 milliárd dollár körülire teszik.

A szendvicslánc az elmúlt évben közölte, hogy vizsgálja az értékesítés lehetőségét. Tavaly ugyan a változatlan bázison számolt eladások 9,2 százalékkal emelkedtek, ennek hátterében azonban a pandémia által előidézett nagyon alacsony bázisadatok állnak. 

A franchise-formában működő hálózat hosszú évek óta strukturális gondokkal küzd,

a járvány által megkövetelt korlátozások és az emelkedő költségek tovább rontottak a helyzeten. 

A vállalkozás – ritka kivételként az ekkora multiknál – jelenleg is az alapító két család tulajdonában van. A vállalkozást 1965-ben alapította Fred DeLuca egy barátjától, Peter Bucktól kapott ezerdolláros kölcsönből. Tavalyelőtt már felröppentek a hírek a lánc eladásáról, de végül nem jött létre a tranzakció.