A hét végén rendezett észak-koreai katonai műveletekkel, köztük a rakétakilövéssel a hadsereg egy esetleges háborúra adott válaszlépéseit szimulálták, a gyakorlatokat Kim Dzsongun észak-koreai vezető is megtekintette – jelentette hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség egy nappal azt követően, hogy a kommunista állam újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel a Keleti-tenger irányában.

Észak-Korea, rakéta
Háborús válaszlépést szimulált a legújabb rakétakísérlettel Észak-Korea.
Fotó: KCNA / AFP

A hadgyakorlat egy dél-koreai–amerikai közös nukleáris támadásra adott válaszlépést szimulált, egyúttal erős üzenet az ellenség számára – tette hozzá a hírügynökség.

A felbocsátott rakétát a bejelentés szerint nukleáris robbanófej-utánzattal is felszerelték.

A KCNA emellett idézte Kim Dzsongunt, aki felszólította a hadsereget, álljon készen az azonnali, mindent elsöprő nukleáris ellentámadásra.

Észak-Korea vasárnap bocsátott fel rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, a kilövést megtekintette Kim Dzsongun is, aki a KCNA által közzétett képeken ismét a lányával látható. A rakéta mintegy 800 kilométeres távolságot tett meg, majd becsapódott a tengerbe.

Egy másik közleményében a hírügynökség azt közölte, hogy

több mint 1,4 millió észak-koreai jelentkezett önként a hadseregbe az utóbbi időben.

Két nappal korábban a KCNA 800 ezer újonnan bevonult önkéntesről adott hírt.

Dél-Korea egy hete az elmúlt öt év legnagyobb katonai hadgyakorlatát tartja az Egyesült Államokkal közösen, amelynek célja az együttműködés megerősítése az északi fenyegetés felerősödésével szemben. A Szabadságpajzs elnevezésű katonai manőver a tervek szerint március 23-ig tart.

A G7 és az EU egységes és gyors választ ígér Észak-Koreának

Észak-Korea soha nem lehet nukleáris fegyverrel rendelkező állam a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés értelmében.