Felülmúlta a piaci várakozásokat a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet márciusi német üzleti hangulatindexe: 93,3 pontra emelkedett az előző 91,1-ről – ez a legmagasabb érték tavaly február óta; elemzők 91 pontot vártak. Az adat újabb jele annak, hogy az és a magas ellenére javul a helyzet a német gazdaságban. 

08 March 2023, Brandenburg, Eisenhüttenstadt: Jonas Kraske, apprentice at ArcelorMittal's steel mill, works on a lathe in the vocational training center. On the same day, Dietmar Woidke (SPD), Minister President of the State of Brandenburg, visited the steel mill. Woidke had talked to representatives of the company about ideas and plans for decarbonization (reduction of CO2 emissions). One of the keywords here was the hydrogen infrastructure. A subsequent tour of the company's vocational training center focused on attracting labor and skilled workers. Photo: Patrick Pleul/dpa
Fotó: Getty Images

A feldolgozóiparban, a szolgáltatásokban, a kereskedelemben és az építőiparban működő mintegy 9000 megkérdezett vállalat a bankválság ellenére a jelenlegi körülményeket is jobbnak értékeli, mint amire számítani lehetett, ez az index 95,4 pontra ugrott az előző havi 93,9-ről; itt 94,1 pont volt a várakozás. 

A ugyanis egyre kevésbé tűnik valószínűnek Európa legnagyobb gazdaságában, ami a Forexlive szerint már önmagában javítja a hangulatot.

A várakozások is optimistábbak, az ezt jelző index 91,2 pont lett a februári 88,5 pont után a várt némi romlás, 88,3 pont helyett.  

Az egyes nemzetközi bankoknál tapasztalható turbulenciák ellenére a német gazdaság stabilizálódik

– értékelte az eredményt Clemens Fuest, az Ifo elnöke.
A jelentéssel kapcsolatban a Marketwatch emlékeztetett, hogy a német üzleti hangulat az elmúlt hónapokban javult, mivel az energiaársokk fokozatosan enyhül, de a bizalom továbbra is az ukrajnai háború kitörése előtt, 2022 februárjában regisztrált 98,6-es szint alatt van.

Az euró dollárral szembeni árfolyamára nem volt azonnali hatással a hír, az FXStreet szerint az árfolyam maradt 1,0760-es szinten.

Megbénították Németországot a sztrájkok

A egész országra kiterjedő akció ma éjfélig tart.