Kiriákosz Micotákisz kormányfő pénteken bejelentette, hogy egy éven belül immár harmadszor emelik a minimálbért. A tervek szerint a jelenlegi 718 eurós összeget 9,4 százalékkal, havi 780 euróra (307 ezer forint) növelik április elsejétől. Tavaly kétszer emelték a minimálbért, hogy ellensúlyozzák az inflációt, amely februárban 6,1 százalékosra lassult.

ATHENS, GREECE - MARCH 13: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and Greek Cypriot Leader Nikos Christodoulidis (not seen) attend joint statement at Maximos Mansion in Athens, Greece, on March 13, 2023. Costas Baltas / Anadolu Agency
A kormányfő elismerte, hogy még így is alacsonyak a bérek, de ennyire futja a jelenlegi pénzügyi helyzetben.
Fotó: AFP

Tisztában vagyunk vele, hogy a bérek még mindig alacsonyak, és további nyomást gyakorol rájuk az importált Ez az új emelés nyilvánvalóan nem oldja meg a problémát, de biztosan nagy könnyebbséget nyújt

– mondta a kormányfő televíziós beszédében, hozzátéve, hogy ez volt a legtöbb, amit a kabinet az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében nyújtani tud.
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Görögország 2020 óta több mint negyvenmilliárd euróval támogatta a háztartásokat és a vállalkozásokat először a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború következtében emelkedő energiaárak miatt. Idén 2010 óta először emelték a nyugdíjakat is, mégpedig 8 százalékkal; az ellátás összegét az adósságválság miatt 2018-ban csökkenteni kellett.

Students rally over Tempe train crash in Syntagma Square, Athens on March 16, 2023. Labor unions called for a 24-hour general strike in Greece to demand accountability following the deaths of 57 people in the countrys worst train disaster.
A kormánypárt támogatása zuhan a vonatbaleset óta.
Fotó: Geraszimosz Koilakosz / Getty Images

Micotákisz konzervatív kormányának mandátuma júliusban jár le. A választást eredetileg április elején akarták megrendezni, de a február 28-i vasúti baleset és az annak nyomán kirobbanó tüntetések és sztrájkok miatt későbbre, valószínűleg májusra halasztják.
Pontos időpont egyelőre nincs, a közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy 

a kormányfő Új Demokrácia Pártjának (EPP) előnye a baleset óta gyakorlatilag elfogyott az ellenzék vezető erejével, a baloldali Szirizával szemben.

Az 57 ember életét követelő tragédia előtt az EPP stabilan 6-7 százalékkal vezetett, és úgy tűnt, esélye van egypárti kormány alakítására. A legfrissebb felmérések szerint a különbség a statisztikai hibahatárt jelentő 3 százalék alá csökkent.

A harmadik helyen a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) áll, így királycsináló lehet. A párt egyelőre nem fedte fel a kártyáit, de élesen bírálja a kormányfőt, a vezetője, Nikosz Andrulakisz pedig többször kijelentette, hogy az Új Demokráciának ellenzékben a helye. Nyíltan nem támogatott azonban eddig egy progresszív koalíciót sem a Szirizával.