Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából szerdán kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be Matteo Bruni vatikáni szóvivő, aki nem árulta el, hogy az egyházfőn milyen teszteket végeznek és mennyi időt tölt a gyógyintézetben. A 86 éves egyházfőt a Vatikántól nem messze található Gemelli-klinikára szállították, ahol 2021-ben vastagbélszűkület miatt is műtötték.

Ferenc pápa egészségügyi vizsgálatokon vesz részt.
Fotó: Vincenzo Pinto

Ferenc pápa több mint egy éve térdproblémákkal küzd, és bár emiatt többször kerekesszékben jelent meg a nyilvánosság előtt, mind ez idáig nem egyezett bele műtétbe, mivel a szervezete korábban nem reagált jól az altatásra.

A Vatikán vezetője már decemberben előkészítette lemondólevelét arra az esetre, ha egészségügyi okok miatt nem lenne képes ellátni feladatait – írta az MTI.

A katolikus egyházfő április végén hazánkba látogat. A háromnapos vizitre külön holnapot készítettek a szervezők.

Tíz éve a vatikáni trónon: ilyen volt Ferenc pápa eddigi regnálása

Március 13-án lesz 10 éve, hogy megválasztották pápának Jorge Mario Bergoglio püspököt, akit néhány nappal később, 2013. március 19-én iktattak be a hivatalába. Ezzel ő lett 1300 év óta az első nem európai pápa. A Ferenc nevet választotta magának, és az egyház vezetését egy olyan időszakban vette át, amikor jó néhány botrány rengette meg a Vatikánt. A pápa 2023. április 28-án hivatalos látogatást tesz Magyarországon.