A kétoldalú fejlődéséhez olyan szabályozási keretet kell létrehozni, amely lehetővé teszi a hazai és külföldi vállalatoknak, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezzenek – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Kínában, a Boao Fórumon.

Spanish Prime Minister visits China
epa10550029 A handout photo made available by Spanish Prime Minister's Office shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R) meeting Mitsubishi's Executive Vice President Hiroshi Nagaoka (L) on the sidelines of the Boao Economic Forum in Boao, China, 30 March 2023.  EPA/Borja Puig de la Bellacasa HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES epa10550029 A handout photo made available by Spanish Prime Minister's Office shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R) meeting Mitsubishi's Executive Vice President Hiroshi Nagaoka (L) on the sidelines of the Boao Economic Forum in Boao, China, 30 March 2023.  EPA/Borja Puig de la Bellacasa HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Fotó: MTI

A kormányfő szerint az európai piacok, köztük Spanyolország, megnyíltak a kínai vállalatok előtt, ezért cserébe azt várják, hogy Peking ezt viszonozza. A politikus közölte: az együttműködés kölcsönösen előnyös lehet, példaként említve a kínai és spanyol mérnöki, energetikai cégek közötti együttműködést Latin-Amerikában. Hozzátette: ki kell egyenlíteni a versenyfeltételeket, és biztosítani kell a partnerek közötti teljes kölcsönösséget – írja a Reuters.

Hangsúlyozta, hogy az Európa és Kína közötti kapcsolatoknak nem kell konfrontatívnak lenniük, a protekcionizmus pedig visszatérést jelentene a múltba.

A Hajnan szigetén tartott rendezvényen beszédet mondott a kínai miniszterelnök, Li Csiang is. A néhány hete beiktatott politikus közölte: a távol-keleti óriás elkötelezett a világ második legnagyobb gazdaságának megnyitása és a növekedés ösztönzését elősegítő reformok megvalósítása mellett.

Egy sor új intézkedést fogunk bevezetni a piacra jutás kiterjesztése és az üzleti környezet optimalizálása érdekében

– jelentette ki a kínai kormányfő, bár konkrét részleteket nem árult el. Hozzátette: Peking ellenzi a protekcionizmust, a kereskedelmi kapcsolatok szétválasztását és a szankciókat. Li Csiang hangsúlyozta, hogy Ázsiában nem fordulhat elő háború és fegyveres konfliktus, valamint Kína globálisan a béke előmozdításáért fog fellépni. A távol-kelti ország gazdasági teljesítménye kapcsán kifejtette, hogy a főbb gazdasági mutatók, a fogyasztás és a beruházások tovább javultak márciusban, a foglalkoztatás pedig stabil.

Peking lesz a világ közepe?

A Kínába látogató vezető politikusok száma azt mutatja, hogy az ázsiai óriás megkettőzött erőfeszítéseket tesz globális befolyása növelésére. Oda készül más kontinensbéli potentátokkal együtt Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke is. Lula brazil elnök csak valódi, nem „politikai” tüdőgyulladása miatt mondta le kínai utazását.